Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Severná Kórea varovala Američanov: Hrajú nebezpečnú hru, mier na polostrove v ohrození

Ri Jong-ho Zobraziť galériu (2)
Ri Jong-ho (Zdroj: SITA/Rolex Dela Pena/Pool Photo via AP)

NEW YORK - Severná Kórea varovala Spojené štáty, že svojimi krokmi na Kórejskom polostrove môžu ohroziť proces zlepšovania vzťahov medzi Pchjongjangom a Soulom. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Uvedené varovanie je súčasťou listu adresovaného generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, ktorý vo štvrtok zverejnil severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho. Minister v liste vyjadril presvedčenie, že OSN by mala reagovať na "nebezpečnú americkú hru", v dôsledku ktorej dochádza k zhoršovaniu situácie na Kórejskom polostrove. Spojené štáty týmto spôsobom "dostávajú celý svet na pokraj možnej katastrofy jadrovej vojny," napísal šéf severokórejskej diplomacie. 

Ako príklad takýchto krokov, ktoré eskalujú napätie, uviedol rozmiestňovanie amerických lietadlových lodi v okolí Kórejského polostrova, či plánované obnovenie spoločných vojenských cvičení armád USA a Južnej Kórey po skončení olympijských hier v Pjongčangu.

Severná Kórea varovala Američanov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Charlie Riedel)

Ri Jong-ho v liste zdôraznil, že novonadviazaný dialóg medzi oboma kórejskými štátmi nie je dôsledkom amerických sankcií a tlaku, ako sa to snažia tvrdiť Spojené štáty. Podľa ministra je otepľovanie vzťahov nsa polostrove výsledkom mierovej iniciatívy vodcu KĽDR Kim Čong-una.

Americký minister obrany Jim Mattis minulý týždeň vyhlásil, že rokovania o olympijských hrách medzi Severnou a Južnou Kóreou by nemali odpútavať pozornosť od medzinárodne dohodnutého zámeru zredukovať jadrový program KĽDR. Podľa Mattisa treba na Pchjongjang v tomto smere naďalej vyvíjať diplomatický tlak.

Viac o téme: USASeverná KóreaKĽDRJužná KóreaSpojené štátyPjongčang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu