Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Svet prišiel o otca nábytkárskeho giganta IKEA: Zomrel revolucionár Ingvar Kamprad (†91)

Ingvar Kamprad Zobraziť galériu (2)
Ingvar Kamprad (Zdroj: SITA/AP)

ŠTOKHOLM - Vo veku 91 rokov zomrel Ingvar Kamprad, zakladateľ ikonického reťazca IKEA. Oznámila to dnes firma, ktorá je najväčším maloobchodným predajcom nábytku na svete. Švédsky podnik má teraz už vyše 400 obchodných domov zhruba v päťdesiatke krajín.

„Zakladateľ IKEA, jeden z najväčších podnikateľov 20. storočia Ingvar Kamprad skonal pokojne vo svojom domove v Småland 27. januára," uviedla firma. Småland je kraj na juhu Švédska, kde sa Kamprad roku 1926 narodil. Firmu IKEA založil ako sedemnásťročný.

Kamprad patril medzi najbohatších Európanov, jeho majetok sa odhaduje na desiatky miliárd eur. V roku 1986 rezignoval na funkciu riaditeľa a predsedu predstavenstva a firmu previedol do vlastníctva holandskej nadácie. Sám však zostal jedným z najkritickejších zákazníkov, strážcom kvality a vizionárom.

Kráľ spální a kuchýň

Fenomenálny úspech „kráľa spální a kuchýň" spočíval v koncepte stavebnice, ktorú si zákazníci ľahko prepravia a vcelku nenáročne zmontujú sami doma. Vymyslel model jednoduchého a praktického výrobku a zároveň systém obchodu, ktorý umožňuje výrobky udržiavať na relatívne nízkych cenách.

„Nie sme luxusná firma, chceme osloviť väčšinu - to je naše motto," hlásal Kamprad. Preslávil sa aj šetrnosťou, odporom k firemnému elitárstvu a tiež neformálnym vystupovaním.

Ingvar Kamprad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Firmu IKEA založil Kamprad v roku 1943. Jej názov odvodil z počiatočných písmen svojho mena, názvu farmy, kde sa narodil (Elmtaryd) a dediny, v ktorej vyrástol (Agunnaryd). Kamprad, ktorého prarodičia pochádzajú zo Sudet z oblasti blízko českého Mostu, navštívil bývalé Československo prvýkrát už v 50. rokoch.

Viac o téme: IKEAIngvar Kamprad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu