Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Je pre vás skladanie nábytku pohroma? VIDEOdôkaz, že v dnešnej dobe je už možné všetko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Tímu vedcov z Technologickej univerzity Nanyang v Singapure sa podarilo vyvinúť robota, ktorý samostatne vymyslel a následne realizoval plán zostavenia drevenej stoličky z obchodného reťazca IKEA. Po niekoľkých neúspešných pokusoch a úpravách systému sa to prístroju nakoniec podarilo za 20 minút a 19 sekúnd, napísal denník The New York Times (NYT).

Žena si kúpila WC dosku: Keď ju doma odbalila, totálne spanikárila! FOTO vtipnej pohromy

Na zostavenie stoličky Stefan musel robot pozostávajúci z dvoch ramien so špeciálnymi svorkami zvládnuť niekoľko ľudských zručností. Vychádzal pritom zo zoznamu inštrukcií o tom, ako do seba rôzne kusy nábytku zapadajú, ktoré do systému vložili jeho autori. Potom už si ale musel s kôpkou rozsypaných súčastí poradiť sám.

Je pre vás skladanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Guardian News)

"Keď sa nad tým zamyslíte, vyžaduje to vnímanie, vyžaduje to naplánovať si pohyb, vyžaduje to koordináciu robota s okolím, vyžaduje to prenášanie predmetu dvoma končatinami zároveň," povedal NYT jeden z autorov pokusu Quang-Cuong Pham. "Pretože táto úloha vyžaduje toľko pre robota zaujímavých zručností, mali sme pocit, že by to mohol byť dobrý spôsob, ako sa dostať na hranicu našich schopností," dodal.

Podobne ako človek začal singapurský robot svoju prácu tým, že si najskôr obzrel kusy stoličky ležiace pred ním. Trojrozmernou kamerou si všetko vyfotil a snímky porovnával s uloženým "návodom". Potom asi 11 minút rozmýšľal nad spôsobom, ako stoličku čo najrýchlejšie postaviť bez toho, aby pri tom ramená narážali do seba alebo do drevených dielov. Implementácia plánu trvala bezmála deväť minút.

Oných dvadsať minút bolo vyvrcholením trojročnej práce a tím autorov teraz chce preskúmať, aké ďalšie úlohy dokáže automatizovať. Ich pokus nie je prvým svojho druhu, lebo už v roku 2013 skupina na Massachusettskom technologickom inštitúte prišla s "IkeaBotom", ktorý dokázal postaviť konferenčný stolík Lack. Stolička ale podľa NYT predstavovala náročnejšiu výzvu.

Viac o téme: StoličkaRobotZloženieVedciIKEAPoskladanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu