Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Macron: EÚ sa musí dokázať zmeniť ešte tento rok, aby bola schopná konkurovať veľmociam

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

DAVOS - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vo švajčiarskom Davose vyhlásil, že Európska únia sa musí zreformovať tento rok, aby bola schopná konkurovať veľmociam ako Čína a Spojené štáty.

Macron v prejave na 48. výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose povedal, že "ambicióznejšie" krajiny EÚ musia mať možnosť posunúť sa k väčšej európskej integrácii, dokonca aj v prípade, že ostatné európske štáty sa nechcú pridať. Francúzsky líder uviedol: "Tie menej ambiciózne krajiny by nemali brzdiť tie ambicióznejšie v spolku (únii)."

Macron dodal, že krajiny používajúce spoločnú menu euro sa musia dohodnúť na "oveľa odolnejšom" a "oveľa spravodlivejšom" systéme. Vyhlásil, že krajiny EÚ musia koordinovať svoje daňové politiky, "pretože inak sa stratia talenty". Zasadnutie WEF sa koná vo švajčiarskom lyžiarskom a turistickom stredisku Davos tento týždeň, stretne sa tam množstvo politických lídrov a šéfov korporácií.

Merkelová: V zahraničnej politike by mala EÚ hovoriť jedným hlasom

Európska únia by mala v zahraničnej politike hovoriť jedným hlasom. Vo svojom vystúpení na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose to v stredu vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ak brexit prebehne tak, ako má a Veľká Británia z bloku odíde, tak zvyšných 27 členských krajín EÚ, ak chcú byť brané vážne, musí byť v zahraničnej politike jednotných, povedala Merkelová. Londýnu odkázala, že únia rozhodnutie Veľkej Británie ľutuje. "Sme otvorení akejkoľvek forme partnerstva," povedala Merkelová v súvislosti s usporiadaním vzťahov medzi Bruselom a Londýnom po brexite.

Zopakovala však, že ak chce mať Veľká Británia naďalej prístup na jednotný európsky trh, musí si uvedomiť, že to nepôjde bez toho, aby medzi ňou a EÚ naďalej fungoval slobodný pohyb osôb, tovarov, služieb a kapitálu. "V tejto veci nie sme prístupní žiadnym kompromisom," povedala Merkelová.

Nemecká kancelárka v Davose kritizovala "národný egoizmus", ktorý sa podľa nej dostáva do popredia vo viacerých vplyvných krajinách medzinárodného spoločenstva. "Sme presvedčení, že izolacionizmus nás neposunie vpred. Naopak, veríme, že musíme spolupracovať, pretože protekcionizmus nie je správna odpoveď," vyhlásila Merkelová.

Viac o téme: Emmanuel Macron Európska úniaAngela Merkleová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu