Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Turecku zadržiavali ľudí, ktorí udržiavali kontakt s duchovným Gülenom

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen (Zdroj: SITA/AP/Chris Post)

ISTANBUL - Turecké úrady zadržali 63 osôb podozrivých z napojenia na sieť exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého obviňujú zo zosnovania neúspešného pokusu o prevrat v krajine z júla 2016. Súčasne pátrajú po 40 ďalších, informovala v sobotu štátna tlačová agentúra Anadolu.

Tureckí predstavitelia podľa správy uviedli, že niektorí z týchto podozrivých pôsobili ako dohadzovači - hľadali manželských partnerov a partnerky pre stúpencov Gülena. Iní sa objavili na zoznamoch takýchto potenciálnych partnerov. Gülen, ktorý žije v exile v USA, popiera účasť na pokuse o prevrat. K tvrdeniu tureckej vlády, že jeho stúpenci prevádzkovali službu sprostredkovania sobášov, sa nevyjadril, píše v správe agentúra Reuters.

Podozrivých podľa agentúry Anadolu zadržali v Istanbule a v 35 iných lokalitách v Turecku. Skupiny pre ľudské práva obviňujú tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z toho, že využíva zmarený prevrat ako zámienku na potláčanie disentu a politické čistky. Vláda v Ankare však tvrdí, že opatrenia podnikané na základe výnimočného stavu vyhláseného po pokuse o prevrat sú potrebné z bezpečnostných dôvodov.

Z marcových údajov OSN vyplýva, že v Turecku od pokusu o prevrat zadržali už 160.000 ľudí a prepustili z práce približne rovnaký počet zamestnancov štátnej správy. Viac ako 50.000 zo zadržaných osôb oficiálne obvinili a umiestnili do väzby počas procesov s nimi.

Viac o téme: Fethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu