Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kremeľ reaguje na skúšku rakety KĽDR: Je to provokácia, vyzýva k zachovaniu pokoja

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

MOSKVA - Kremeľ považuje najnovšiu skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15 za provokačný čin zo strany Severnej Kórey. Uviedol to v stredu v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Rusko podľa neho verí, že ostatným stranám konfliktu sa podarí zachovať pokoj, aby sa situácia ešte viac nezhoršila. Peskov spresnil, že ďalšia severokórejská raketová skúška "je nepochybne provokáciou" vyvolávajúcou ďalší nárast napätia. Upozornil tiež, že konanie KĽDR "nás vzďaľuje od bodu," odkiaľ sa môžu začať pokusy o urovnanie krízy. 

Hovorca dodal, že Kremeľ za najnovšiu raketovú skúšku Severnú Kóreu odsudzuje a verí, že všetkým stranám sa podarí zachovať pokoj, "taký nevyhnutný pre to, aby sa situácia na Kórejskom polostrove nevyvíjala podľa najhoršieho možného scenára".

Agentúra Reuters pripomenula, že ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu zopakovalo svoju ponuku na využitie mierového plánu vypracovaného Ruskom a Čínou v záujme riešenia severokórejskej krízy. Ruské ministerstvo však súčasne vyzvalo KĽDR, aby prestala s raketovými a jadrovými skúškami. Na USA i Južnú Kóreu zasa Moskva naliehala, aby sa vzdali zámeru usporiadať začiatkom decembra veľké letecké cvičenie. 

Rezort ruskej diplomacie súčasne uviedol, že nezaznamenal inú "rozumnú alternatívu" namiesto svojho plánu, pričom jednoznačne podporil riešenie kórejskej krízy diplomatickými a politickými nástrojmi. Na otázku, či si v Kremli myslia, že KĽDR spomínaný plán prijme, Peskov odpovedal, že "zatiaľ niet dôvodu na veľký optimizmus".

Plán Ruska a Číny

Agentúra TASS pripomenula, že plán Ruska a Číny na riešenie severokórejského problému predpokladá, že KĽDR prijme moratórium na jadrové a raketové skúšky. Južná Kórea a USA by sa zasa museli vzdať plánov na vojenské cvičenia v regióne. Plán počíta aj s tým, že obe strany paralelne pristúpia k rokovaniam a prihlásia sa k všeobecne uznávaným princípom na budovanie vzájomných vzťahov. Medzi týmito princípmi má byť aj nepoužitie sily a zámer vyvinúť úsilie na dosiahnutie denuklearizácie Kórejského polostrova.

Rusko okrem toho navrhlo vypracovať plán na postupné obnovenie dôvery a vytvorenia podmienok pre návrat k šesťstranným rokovaniam. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Igor Morgulov podľa agentúry TASS vyhlásil, že Washington a Pchjongjang ruskú iniciatívu neodmietli. Moskva s nimi vedie diskusiu o jednotlivých bodoch plánu, ale vojenské cvičenia Spojených štátov a ich spojencov v regióne jeho realizáciu sťažujú. 

Japonsko s Južnou Kóreou budú na pôde OSN požadovať ďalšie sankcie voči KĽDR

Japonský premiér Šinzó Abe a juhokórejský prezident Mun Če-in sa v stredu dohodli na tom, že sa budú na pôde OSN dožadovať ďalších sankcií voči Severnej Kórei, ktorej provokácie už nemôžu ďalej tolerovať. V približne 20-minútovom telefonickom rozhovore sa lídri oboch krajín dohodli tiež na zintenzívnení vzájomnej spolupráce svojich krajín a vyvíjaní väčšieho tlaku na KĽDR, uviedol hovorca juhokórejského prezidenta Jun Jung-čchan, ktorého citovala agentúra Jonhap. 

Dodal, že lídri sa v obavách nad tvrdeniami KĽDR, že sa nachádza v poslednom štádiu rozvoja svojho jadrového a raketového programu, zhodli na potrebe vyvinúť väčší tlak na túto izolovanú komunistickú krajiny. Plánujú tak urobiť už na nadchádzajúcom stretnutí Bezpečnostnej rady OSN, naplánovanom na 30. novembra. 

Juhokórejský prezident Mun Če-in zároveň podľa slov hovorcu plánuje počas svojej nadchádzajúcej decembrovej návštevy Číny požiadať tamojšieho prezidenta Si Ťin-pchinga o to, aby Peking zohrával aktívnejšiu úlohu pri vyvíjaní tlaku na Severnú Kóreu.

KĽDR v stredu oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, ktorá je schopná zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov. Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď izolovaná komunistická KĽDR odpálila balistickú raketu stredného doletu. 

Viac o téme: KĽDRKremeľMedzikontinentálna balistická raketaHwasong 15
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu