Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Rusi sa postavili požiadavkám USA, odmietajú prerušenie vzťahov s KĽDR

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Rusko odmieta požiadavky USA na prerušenie vzťahov so Severnou Kóreou. "Náš názor na túto otázku je negatívny: Opakovane sme povedali, že tlak sankcií sa vyčerpal," uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, citovaný ruskými agentúrami, vo štvrtok v bieloruskom hlavnom meste Minsk.

Všetky rezolúcie proti KĽDR prijaté OSN podľa Lavrova implikujú potrebu obnovenia politického procesu a rokovaní. USA však túto skutočnosť "ignorovali", čo je "veľká chyba". Zdá sa, že kroky USA v poslednom čase "úmyselne smerujú k vyprovokovaniu prudkých reakcií Pchjongjangu", konštatoval Lavrov.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová v stredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyzvala všetky štáty sveta, aby po najnovšom severokórejskom raketovom teste prerušili diplomatické a obchodné vzťahy s Pchjongjangom.

Skúška podľa nej priblížila svet k vojne, ktorú Spojené štáty nevyhľadávajú. Haleyová varovala, že ak dôjde k vojne ako následku ďalších aktov agresie, "severokórejský režim bude úplne zničený".

Viac o téme: RuskoUSASergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu