Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sýria pod paľbou: Nálety sýrskej vlády a Ruska, desiatky civilistov mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Aamaq News Agency via AP)

DAMASK - Najmenej 57 civilistov vrátane 19 detí zahynulo v nedeľu pri útokov v Sýrii, ktoré zrejme spáchali vládne sily a ich ruskí spojenci. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré citovala agentúra DPA.

Vojenské lietadlá, pravdepodobne ruské, zaútočili na dedinu aš-Šafah vo východnej provincii Dajr az-Zaur, ktorú kontroluje takzvaný Daeš. Pri náletoch prišlo podľa SOHR o život 34 civilistov, medzi ktorými bolo aj 15 detí. 

Ďalšie smrtiace letecké a delostrelecké útoky boli hlásené z opozíciou kontrolovanej oblasti Východná Ghúta neďaleko Damasku. Vyžiadali si minimálne 23 obetí z radov civilného obyvateľstva vrátane štyroch detí. Podľa SOHR útoky podnikli sýrske vládne sily. 

Agentúra DPA citovala miestneho predstaviteľa, podľa ktorého lietadlá zaútočili na trh v obci Mesraba, pričom zabili najmenej 17 a zranili 50 ľudí. Damaské predmestie Východná Ghúta už viac ako štyri roky obliehajú sily verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Ide o jednu z posledných bášt povstaleckých síl v krajine.

Aktivisti v posledných týždňoch hlásia zintenzívnenie ostreľovania Východnej Ghúty jednotkami vernými vláde v Damasku. V obliehanej oblasti sa podľa odhadov nachádza najmenej 350.000 civilistov. 

Viac o téme: NáletDamaskGhúta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu