Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Španielsko terčom ostrej kritiky kvôli migrantom: Sem napchali 500 ľudí, okamžitý ohlas

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Španielske úrady sa stali terčom ostrej kritiky za to, že v novo vybudovanom väzení ubytovali skoro 500 migrantov. Za nelegálne opatrenie to označilo v spoločnom vyhlásení 22 organizácií na ochranu ľudských práv, podľa ktorých ide o kriminalizáciu prisťahovalcov. Krok kritizovala aj španielska advokátska komora, ktorá vyzvala k prevozu migrantov do táborov pre prisťahovalcov, uviedla agentúra AP.

Maďarská vláda sa pýta občanov na Sorosa: Tajné plány na príchod miliónov migrantov?

Proti kritike sa ale ohradilo španielske ministerstvo vnútra, podľa ktorého sú kapacity utečeneckých centier už naplnené. Úrady podľa ministerstva boli nútené riešiť náhly prílev zhruba tisícky migrantov na lodiach zo severnej Afriky v období od 17. do 19. novembra.

Príslušné súdy povolili preto prevoz 497 osôb prevažne z Alžírska do nového väzenia v juhošpanielskej Archidone, ktoré ešte nebolo použité na svoj pôvodný účel.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti, File)

Ministerstvo uviedlo, že ide o výnimočné a dočasné opatrenie. Úrady majú podľa španielskych zákonov 60 dní na to, aby migrantov buď deportovali späť do Afriky, alebo ich prepustili na slobodu.

Španielsko je treťou najfrekventovanejšou destináciou migrantov z Afriky na európsky kontinent po Grécku a Taliansku. Od začiatku roka sa touto cestou do krajiny dostalo vyše 17-tisíc migrantov zo zhruba 160-tisíc, ktorí priplávali cez Stredozemné more do Európy.

Viac o téme: VäzenieUtečenciKritikaMigrantiŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu