Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šéf britskej kyberbezpečnosti varuje: Rusko sa snaží podkopať svetový poriadok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Ruské internetové skupiny sa pokúšajú "podkopať svetový systém" útokmi na spravodajské médiá, firmy a ďalšie organizácie, vyhlásil v stredu vysokopostavený britský predstaviteľ v oblasti počítačovej bezpečnosti Ciaran Martin.

 "Práve teraz čelíme ako štát dvom skupinám závažných hrozieb v kybernetickom priestore," povedal Martin, šéf Národného centra pre počítačovú bezpečnosť, v prejave na konferencii The Times Tech Summit v Londýne. "Prvou skupinou sú nepriateľské štáty... (a) druhou sú tie, ktoré nazývam bezuzdná kriminalita v kyberpriestore," uviedol Martin.

"Nemôžem príliš zachádzať do podrobností o tajných záležitostiach, ale môžem potvrdiť, že v rámci zásahov Ruska, zistených Národným centrom pre počítačovú bezpečnosť, dochádzalo aj k útokom na britské médiá, na telekomunikačný a energetický sektor," dodal Martin. "Toto je naozaj dôvod na obavy - Rusko sa pokúša podkopať svetový poriadok. Toto je viac než isté," vyhlásil.

Britská premiérka Theresa Mayová v pondelok večer v príhovore na výročnom bankete londýnskeho starostu uviedla, že Rusko je "hlavou" medzi krajinami, ktoré sa snažia oslabiť "slobodné spoločnosti". Obvinila Rusko z obsadenia ukrajinského Krymského polostrova, z porušovania vzdušného priestoru iných štátov a zo stupňovania "nepretržitých operácií v počítačovej špionáži a počítačových útokov".

Viac o téme: RuskoSvetový systémKyberbezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu