Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OSN bije na poplach a vyzýva Arábiu: Prestaňte s blokádou Jemenu, lebo môžu zaútočiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

RIJÁD - Organizácia Spojených národov vyzvala v utorok Saudskú Arábiu, aby ukončila blokádu Jemenu a umožnila prísun nevyhnutnej humanitárnej pomoci po tom, ako koalícia vedená Rijádom uzavrela všetky prístavy a letiská, informovala agentúra DPA.

"Je to veľmi naliehavé. Cez tieto prístavy sa dováža 80-90 percent potravín, tieto kanály sú životne dôležité," uviedol hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke.

Blokáda už ovplyvnila ceny paliva, ktoré poskočili o 60 percent, ako aj cenu za plyn na varenie, ktorá sa zdvojnásobila, oznámil Laerke. Koalícia uzavrela pozemné, námorné i vzdušné cesty do tejto najchudobnejšej krajiny v arabskom svete v nedeľu po tom, ako tamojší povstalci vystrelili balistickú strelu zacielenú na saudskoarabskú metropolu Rijád. Vypálenie a zostrelenie rakety potvrdili obe strany.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán následne obvinil Irán z "priamej vojenskej agresie" proti svojej krajine. Podľa neho totiž "iránsky režim" zásobuje šiitských vzbúrencov v Jemene. Salmán to povedal v telefonickom rozhovore s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom, uviedla v utorok saudskoarabská  agentúra SPA. A to by podľa neho mohlo byť aktom vyhlásenia vojny.

Sunnitská Saudská Arábia obviňuje šiitský Irán z podporovania a vyzbrojovania povstaleckých húsíov. Obe regionálne mocnosti súperia o mocenský vplyv v oblasti. Na celú situáciu reagovali v utorok aj samotní húsíovia, ktorí pohrozili zasiahnutím Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Zároveň popreli, že by im raketu, ktorú vystrelili na Rijád, dodal Irán.

"Mali by si uvedomiť, že naše zbrane ich môžu zasiahnuť.. a že priamym cieľom jemenských zbraní budú ich letiská, prístavy, hraničné priechody a dôležité oblasti," uvádza sa vo vyhlásení povstalcov, z ktorého citovala agentúra DPA.

Viac o téme: OSNJemenSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu