Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Havarovaný ruský vrtuľník z minulého týždňa sa podarilo nájsť: Nenašli v ňom žiadne telá

Hľadanie vrtuľníka. Zobraziť galériu (2)
Hľadanie vrtuľníka. (Zdroj: SITA/The Accident Investigation Board Norway via AP)

ŠTOKHOLM - Ruský vrtuľník, ktorý sa s ôsmimi ľuďmi na palube zrútil minulý týždeň do Severného ľadového oceánu neďaleko nórskeho arktického súostrovia Špicbergy, vyzdvihli v sobotu z morského dna. Nijaké telá sa v ňom nenašli, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na nórske úrady.

Pri vyzdvihnutí stroja pomáhalo špeciálne plavidlo Maersk Forza vybavené veľkým žeriavom. Na akcii sa tiež zúčastnili ruskí potápači a expert od výrobcu helikoptéry Mi-8. Vrak vyzdvihli z hĺbky 209 metrov - išlo o trup, rotor a chvost vrtuľníka. Polícia bude pokračovať v pátraní po siedmich telách. Jedno telo našli v utorok približne 130 metrov od vraku helikoptéry.

FOTO Havarovaný ruský vrtuľník
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/The Accident Investigation Board Norway via AP)

Objavili tiež hlasový záznamník z kokpitu a pátrajú po zapisovači letových údajov. Údaje budú analyzovať v Moskve. Vrtuľník s troma vedcami a piatimi členmi posádky na palube - všetko občanmi Ruskej federácie - smeroval z niekdajšej baníckej osady Pyramiden do ruskej osady Barentsburg. Dva až tri kilometre pred cieľovou destináciou sa zrútil do mora. Nešťastiu nepredchádzalo nijaké núdzové volanie. Pravdepodobnou príčinou havárie mohli byť podľa agentúry Interfax náročné poveternostné podmienky alebo pochybenie pilota. 

Viac o téme: NórskoSeverný ľadový oceánRuský vrtuľník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu