Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliban zavraždil štyroch sudcov, ďalšie ultimátum vypršalo

(Zdroj: SITA)

KÁBUL - Mŕtve telá štyroch afganských sudcov, ktorých uniesli v Afganistane iba krátko po zajatí skupiny 23 juhokórejských občanov, našli v stredu v provincii Ghazní.

Na ich telesných pozostatkoch, konkrétne na hlavách a hrudníkoch, boli evidentné stopy po použití strelných zbraní voči rukojemníkom.

K nálezu došlo iba krátko pred vypršaním najnovšieho ultimáta Talibanu, dnes o 12.00 hod miestneho času (9.30 hod SELČ), v zmysle ktorého jeho ozbrojenci popravia najmenej jedného ďalšieho juhokórejského rukojemníka, ak afganská vláda nevyhovie požiadavke, aby prepustila na slobodu väznených bojovníkov radikálneho hnutia.

Oficiálne miesta v Kábule síce v utorok potvrdili, že dúfajú v úspešné vyriešenie rukojemníckej drámy, súčasne však konštatovali, že pozitívne rozuzlenie nedokážu garantovať.

O prepustení juhokórejských občanov sa intenzívne rokovalo aj dnes v ranných hodinách, o obsahu a výsledku rokovaní predbežne nie sú známe žiadne detaily. Afganské ministerstvo vnútra v utorok potvrdilo, že nemecký inžinier, unesený v krajine pred dvoma týždňami, je nažive a v dobrom zdravotnom stave.

"Nezabúdame na Nemca," uviedol hovorca ministerstva v súvislosti s intenzívnymi rokovaniami o Juhokórejčanoch, ktorých uniesli 19. júla - len deň po dvoch nemeckých občanoch. Ako dodal, delegácia vlády sa usiluje o jeho prepustenie a existuje nádej, že ho dosiahne. Jedného Nemca únoscovia zastrelili. Predpokladá sa, že druhého zadržiava kriminálna skupina len voľne spojené s Talibanom.

V Berlíne medzičasom intenzívne skúmajú videozáznam so spomínaným nemeckým občanom, ktorý v stredu odvysielala panarabská televízna spravodajská spoločnosť al-Džazíra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu