Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Katalánsko zažíva deň zlomu: Zasadajú parlamenty v Madride aj Barcelone

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy (Zdroj: TASR/AP)

BARCELONA/MADRID - V Španielsku sa v piatok konajú dve kľúčové zasadnutia, ktoré rozhodnú o krátkodobej budúcnosti krajiny, kde prebieha najhoršia politická kríza za posledné desaťročia. Napísala to tlačová agentúra AP.

Katalánsky parlament v Barcelone bude v piatok pokračovať v debate o tom, ako zareaguje na plány španielskej centrálnej vlády zbaviť tento región právomocí, aby nepokračoval v krokoch smerujúcich k nezávislosti. Avšak španielsky Senát v Madride sa už zišiel na zasadnutí, na ktorom má schváliť spomínané plány vlády, a spustiť tak intervenciu v Katalánsku.

Medzi návrhmi madridského kabinetu je aj odvolanie lídrov regionálnej katalánskej vlády a obmedzenie právomocí katalánskeho parlamentu. Keď do Senátu v úvode piatkového zasadnutia vošiel španielsky premiér Mariano Rajoy, privítal ho potlesk. Katalánska vláda odmieta tieto plány, a preto sú špekulácie, že regionálny parlament možno naozaj urobí ten krok, že v priebehu piatka vyhlási nezávislosť Katalánska od Španielska.

Rajoy: Krízu vystupňoval katalánsky líder, prvým krokom bude jeho odvolanie

Katalánsky premiér Carles Puigdemont mohol zastaviť eskaláciu krízy, ktorá vznikla medzi jeho vládou a Madridom, avšak odmietol to urobiť. Povedal to predseda španielskej vlády Mariano Rajoy v piatkovom vystúpení v Senáte. "On a len on" (Puigdemont) tak nesie zodpovednosť za ďalší postup ústredného španielskeho vedenia v Madride, zdôraznil Rajoy v súvislosti s avizovanými opatreniami zameranými na zablokovanie snáh katalánskej vlády o vyhlásenie nezávislosti.

Rajoyova vláda žiada Senát o súhlas s uplatnením článku č. 155 španielskej ústavy, na základe ktorého bude môcť odvolať katalánsky kabinet a ohraničiť právomoci regionálnych inštitúcií, čím fakticky dočasne obmedzí autonómiu Katalánska. Ak senátori v piatkovom hlasovaní návrhy madridskej vlády schvália, podľa Rajoya bude prvým krokom odvolanie katalánskeho premiéra Puigdemonta a jeho ministrov.

"Čo sa deje v Katalánsku, je jasným porušením zákonov, demokracie, práv všetkých (občanov), a to má svoje následky," vyhlásil Rajoy podľa agentúry AP. Navrhované opatrenia sú podľa neho jediným východiskom z krízy a ich zámerom nie je Kataláncom odnímať slobody, ale chrániť ich. Španielska vláda zasahuje v Katalánsku, aby ochránila jeho obyvateľov pred "menšinou, ktorá chce netolerantným spôsobom všetkých spútať svojou (odštiepeneckou) doktrínou", citovala španielskeho lídra agentúra DPA.

Tisíce Kataláncov protestujú za nezávislosť

Niekoľko tisíc protestujúcich sa v piatok zišlo neďaleko katalánskeho regionálneho parlamentu v Barcelone ešte pred rozpravou v tomto zákonodarnom zhromaždení, kde možno oficiálne vyhlásia nezávislosť od Španielska.

Demonštranti, zhromaždení pri parku, v ktorom sa nachádza budova parlamentu, mávali katalánskymi vlajkami a skandovali heslá "Nezávislosť" či "Sloboda". Demonštranti dúfajú, že do konca dňa sa stanú svedkami vyhlásenia nového nezávislého štátu. Protestujúci Jordi Soler (68) povedal: "Som tu, lebo odštartujeme Katalánsku republiku."

Soler dodal: "Dnes je posledná šanca." A poznamenal, že predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont navrhol rokovania s ústrednou španielskou vládou, ale "Madrid začína s totálnym útlakom, takže už neostáva žiadna iná možnosť". Puigdemont vo štvrtok vylúčil zvolanie predčasných regionálnych volieb, ktoré by mohli do určitej miery upokojiť najhoršiu politickú krízu v Španielsku za posledné desaťročia, a tým vytvoril pôdu pre konečný, rozhodujúci "súboj" s Madridom.

Katalánski separatisti predložili v regionálnom parlamente návrh na nezávislosť

Katalánski separatisti predložili v piatok v regionálnom parlamente návrh na vyhlásenie nezávislosti od Španielska a deklarovanie katalánskej republiky. Nie je však jasné, či sa o tomto návrhu bude aj hlasovať, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Návrh predložili poslanci strán podporujúcich regionálnu vládu - koalície Junts pel Sí (Spolu za áno; JxSí) a strany Kandidátka ľudovej jednotky (CUP). Text návrhu podľa agentúr AP a DPA uvádza: "Zakladáme Katalánsku republiku ako nezávislý a zvrchovaný štát demokratického a spoločenského práva."

Zmienené dve parlamentné kluby majú spolu v katalánskom parlamente tesnú väčšinu, čo by im teoreticky umožnilo návrh schváliť na zasadnutí legislatívneho zboru neskôr v priebehu dňa - v prípade, ak to poradný výbor parlamentu pripustí.

Proti vyhláseniu nezávislosti sú všetky opozičné strany prosperujúceho regiónu a niektorí opoziční poslanci vyhlásili, že by takéto hlasovanie bojkotovali. Ústredná vláda v Madride chce odvolať katalánske vedenie, aby zablokovala jeho úsilie o odštiepenie Katalánska od Španielska.

Viac o téme: ŠpanielskoKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu