Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Island sa zobudil do povolebného rána: Zostaviť vládu však nebude jednoduché

Predseda vlády Bjarni Benediktsson
Predseda vlády Bjarni Benediktsson (Zdroj: SITA/AP/Brynjar Gunnarsson)

REYKJAVÍK - Politická budúcnosť Islandu je po sobotňajších predčasných parlamentných voľbách zatiaľ nejasná - podľa predbežných výsledkov strany nezískali dostatočný počet hlasov na zostavenie vlády podľa očakávaných kombinácií. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Islanďania pristúpili k volebným urnám po tom, čo sexuálny škandál, v ktorom figuruje bývalý premiér Bjarni Benediktsson, spôsobil v septembri pád trojstranovej koalície sformovanej pred viac ako ôsmimi mesiacmi. Konzervatívna Strana nezávislosti, ktorej predsedá Benediktsson, má zatiaľ najväčšiu podporu - okolo 40-tisíc hlasov, avšak mizivý koaličný potenciál.       

Potenciálna koalícia strany Ľavicových zelených, Sociálnodemokratickej aliancie a Pirátskej strany zrejme takisto nedosiahla potrebných 32 spoločných kresiel v parlamente. 

Strana Žiarivá budúcnosť, ktorej odchod z predchádzajúcej koalície spôsobil 15. septembra pád vlády zrejme neprekročí 5-percentnú hranicu na vstup do parlamentu. Žiarivá budúcnosť vystúpila z koalície po tom, čo obvinila Benediktssonovu konzervatívnu Stranu nezávislosti z krytia zmieneného sexuálneho škandálu. Konečné výsledky sa očakávajú v nedeľu ráno. 

Viac o téme: VoľbyIsland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu