Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO V Katalánsku to vrie: Madrid zaviedol priamu kontrolu, Puigdemont vyzýva na odpor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BARCELONA - Španielska vláda v Madride odvolala v sobotu katalánsky kabinet a oficiálne zaviedla priamu kontrolu nad Katalánskom. Informovala o tom agentúra AP. Španielsky premiér Mariano Rajoy v piatok rozpustil katalánsky parlament a uviedol, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby.

Rajoy bude zastávať aj funkciu katalánskeho premiéra, v ktorej doteraz pôsobil Carles Puigdemont. Ten spolu 12 členmi svojho kabinetu nebude od tejto chvíle poberať plat.

Po vyhlásení nezávislosti Katalánska regionálnym parlamentom schválil v piatok Senát v Madride návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého mohla španielska vláda odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom.

Protesty proti nezávislosti

Rozhodnutie katalánskeho parlamentu o vyhlásení nezávislosti tohto regiónu od zvyšku Španielska nevyvolalo v tamojších mestách len oslavy. V centre katalánskej metropoly Barcelona pochodovalo v piatok večer niekoľko stoviek odporcov nezávislosti, ktorí mávali španielskymi vlajkami, informovala agentúra AP.

VIDEO V Katalánsku to
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Piatkové hlasovanie katalánskych zákonodarcov predtým sledovali v Barcelone tisícky ľudí priamo pred budovou parlamentu, kde prijatie uznesenia o nezávislosti privítali nadšenými ováciami. Vo viacerých katalánskych mestách boli následne zvesené z úradov španielske vlajky, nestalo sa tak ale v samotnej Barcelone, ktorej starostka Ada Colauová sa vyslovila proti jednostrannému odštiepeniu regiónu.

Španielsky premiér Mariano Rajoy v reakcii na uvedené uznesenie oznámil, že členovia katalánskej vlády budú zbavení funkcií a spravovanie regiónu prevezmú centrálne orgány. Taktiež uviedol, že rozpúšťa katalánsky parlament a 21. decembra sa budú v Katalánsku konať voľby. Podľa Rajoya španielska vláda požiada ústavný súd, aby uznesenie o nezávislosti Katalánska vyhlásil za neplatné.

Obavy pred vypuknutím násilia

V Barcelone i v iných mestách sa čakajú ďalšie demonštrácie odporcov a podporovateľov katalánskej nezávislosti. Panujú obavy, ako bude Madrid schopný vyhnúť sa násiliu. Španielska generálna prokuratúra v nasledujúcom týždni zaháji stíhanie vzbury katalánskeho vedenia, za ktoré môžu padat tresty až 30 rokov väzenia. Opatrenie bude namierené hlavne proti Puigdemontovi a predsedkyni katalánského parlamentu Carme Forcadellovej. Mali by byť tiež postihnutí všetci katalánski poslanci, ktorí hlasovali za prijatie vyhlásenia o nezávislosti.

VIDEO V Katalánsku to
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ohlasy z krajín Európskej únie vyjadrujú podporu centrálnej vláde v Madride. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že EÚ nepotrebuje ďalšie rozbíjanie a rozdeľovanie. Predseda Európskej rady Donald Tusk upozornil, že pre EÚ je jediným partnerom pre dialóg Španielsko.

Posledné udalosti sú vyvrcholením procesu, ktoré spustili katalánski separatisti pred dvoma rokmi po tom, ako vyhrali regionálne voľby. 1. októbra usporiadali referendum o miestnej vláde v Katalánsku, ktorého výsledkami teraz argumentujú a ktoré bolo podľa Madrida nelegálne. Pre vyhlásenie nezávislosti sa vyslovilo 92 percent hlasov, účasť však bola iba 43 percent.

Puigdemont vyzval Kataláncov na pokojný odpor voči Madridu

Katalánsky líder Carles Puigdemont vyzval v sobotu Kataláncov, aby pokojne odporovali priamemu prevzatiu kontroly zo strany španielskej vlády. Vyjadril sa tak v krátkom televíznom prejave. Prejavom podľa agentúry AP chcel dať Puigdemont zrejme najavo, že neakceptuje odvolanie z funkcie predsedu katalánskej vlády, ktorú teraz zastáva španielsky premiér Mariano Rajoy. 

V pravdepodobne vopred nahranom stručnom prejave, ktorý odvysielala katalánska verejnoprávna televízia TV3, Puigdemont povedal, že Katalánci "budú pokračovať v práci na vytvorení slobodnej krajiny". Katalánsky líder stál počas prejavu za pultom, na ktorom bol vyobrazený znak katalánskej vlády. Vedľa neho viseli zástavy Katalánska aj Európskej únie, nie však španielska zástava. 

Katalánsky prezident Carles Puigdemont
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Katalánsky líder uviedol, že uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého španielska vláda odvolala katalánsky kabinet a zaviedla priamu kontrolu nad týmto regiónom, bolo nezákonné a Kataláncov vyzval, aby preukázali "trpezlivosť, vytrvalosť" a vieru v budúcnosť, doplnila agentúra DPA. 

Španielska vláda v Madride odvolala v sobotu katalánsky kabinet a oficiálne zaviedla priamu kontrolu nad Katalánskom. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte v piatok rozpustil katalánsky parlament a uviedol, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby. Rajoy bude zastávať aj funkciu katalánskeho premiéra, v ktorej doteraz pôsobil Carles Puigdemont. Ten spolu 12 členmi svojho kabinetu nebude od tejto chvíle poberať plat.

Švajčiari povzbudzujú Katalánsko v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vláda v Madride vymenovala nového šéfa katalánskej polície

Vymenovaním nového šéfa regionálnej polície pokračovala v sobotu španielska vláda v preberaní moci v autonómnom regióne Katalánsko. Vedením tamojšej polície Mossos d'Esquadra poverila Ferrána Lopéza, ktorý vo funkcii nahradí Josepa Lluísa Trapera, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na španielske ministerstvo vnútra.

Lopéz bol v doterajšej hierarchii katalánskej polície "mužom číslo dva" a bol zodpovedný za riadenie územnej koordinácie. Trapero je obvinený z podpory vzbury a hrozí mu až 15 rokov väzenia. Trapero bol jedným z dvoch šéfov katalánskej polície, prezývanej Mossos. Pozícia druhého šéfa Pera Solera zostane podľa denníka La Vanguardia neobsadená.

Korene Mossos d'Esquadra siahajú do začiatku 18. storočia. Vo svojej súčasnej podobe existuje táto policajná sila však až od roku 1983. V jej radoch slúži takmer 17.000 príslušníkov. Členovia "Mossos" ako jediní hliadkujú uliciach autonómnej oblasti v "bežných" časoch. V Španielsku majú vlastné policajné jednotky ešte autonómne oblasti Baskicko a Navarra. 

Viac o téme: ReferendumBarcelonaKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu