Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ONLINE Mimoriadna situácia v Španielsku: VIDEO Madrid odvolal katalánsku vládu, rozpúšťa parlament

Vyhlásenie nezávislosti v Katalánsku Zobraziť galériu (21)
Vyhlásenie nezávislosti v Katalánsku (Zdroj: SITA/AP)

BARCELONA - Katalánsky parlament schválil v piatok rezolúciu o vyhlásení nezávislosti od Španielska. Rezolúcia predložila katalánska vládna koalícia. Desiatky opozičných poslancov pred tajným hlasovaním opustili parlamentnú sálu, informovala televízia Euronews.

VIDEO Naživo z Barcelony

Ďakujeme, že ste s nami sledovali situáciu ONLINE.

 22:50 Dvadsaťosemročná biologička Ester súhlasí s tým, že situácia v Španielsku je napätá. "Bude to boj medzi španielskou a katalánskou vládou, pričom všetci ľudia sa im budú prizerať a robiť si, čo len budú chcieť. Katalánsky parlament vyhlásil nezávislosť od Španielska, ale myslím si, že v priebehu pár hodín bude po všetkom. Neviem presne, čo bude španielska vláda robiť, ale nemala dovoliť, aby to zašlo až sem. Obávam sa dôsledkov tohto celého divadla," konštatovala pre iba niekoľko hodín po tom, čo katalánsky parlament prijal uznesenie o nezávislosti od Španielska. 

22:48 Súčasná situácia v Španielsku je veľmi ťažká, v celej krajine vládne právny chaos. Dosah má i na priateľstvá a rodinné vzťahy. "Celé priateľstvá stroskotali na tejto téme, rodiny sú rozhádané. Katalánsko sa podľa mňa nemá právo odtrhnúť, obávam sa toho najhoršieho," uviedla Angelika (40), ktorá žije v Barcelone už približne desať rokov. Pracuje ako projektová manažérka.

Vyhlásenie nezávislosti v Katalánsku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

22:45 Univerzitný pedagóg Manuel (50) priznal, že sa v celom Španielsku už dlhšie o ničom inom nehovorí. Sám je proti tomu, aby sa Katalánsko odtrhlo od zvyšku krajiny, pretože si myslí, že ide o nelegálny krok, ktorý porušuje práva ostatných Španielov. "Jedna časť Španielska sa nemôže jednostranne odtrhnúť od zvyšku. Všetci tvoria jeden štát, aj keď sú odlišní. Na druhej strane, španielska vláda robí všetko zle, nie sú schopní zvládnuť situáciu, sú veľmi konzervatívni. Myslia na svoje a stranícke volebné záujmy. Nie sú schopní vyjednávať a vidieť veci aj z iného uhla pohľadu. Keď už dovolili ísť v Katalánsku k urnám, mali zabezpečiť pokojný priebeh bez násilia, nemuselo by to vyústiť do tejto situácie," vysvetlil svoj názor Manuel.

22:12 Vlajky z úradov však naopak neodstránili na úradoch v katalánskej metropole Barcelona, ktorej starostka Ada Colauová sa vyslovila proti jednostrannému odštiepeniu regiónu. Colauová na sociálnej sieti Facebook kritizovala ako vyhlásenie nezávislosti katalánskym parlamentom, tak aj reakciu španielskej vlády, ktorá oznámila odvolanie katalánskej vlády.  "My sme väčšina, v Katalánsku a v Španielsku, ktorá chce zastaviť (konfrontáciu) a vyzvať na uplatnenie dialógu, zdravého rozumu a dohodnutého riešenia," napísala. 

22:09 Na úradoch vo viacerých katalánskych mestách už zvesili španielske vlajky po tom, ako v piatok katalánsky parlament odhlasoval vyhlásenie o nezávislosti tohto autonómneho regiónu. Informovala o tom agentúra DPA. Španielske vlajky odstránili z radníc v katalánskych mestách Sabadell a Girona, ktorého starostom bol kedysi súčasný predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont. K podobným aktom došlo aj v katalánskych mestách Figueres, Vic a Tortosa. 

Vyhlásenie nezávislosti v Katalánsku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

22:00 Právomoci katalásnkej vlády teraz prevezme centrálna vláda v Madride.

21:41 Rajoyovo oznámenie o odvolaní katalánskej vlády a rozpustení parlamentu vyvolalo na barcelonskom námestí pred vládnym palácom piskot a hlasné posmešky od ľudí oslavujúcich vyhlásenie nezávislosti. Oslavná nálada však ani potom nezmizla - na pódium vyšla kapela a dav začal opäť spievať a tancovať.

20:39 Predstavitelia Európskej únie sa v minulých dňoch a týždňoch k dianiu v Španielsku vyjadrovali len neradi a zdržanlivo. Opakovane ale upozorňujú na potrebu udržania vlády práva a zdôrazňujú, že Madrid má právo na svojej strane. Katalánski zástancovia samostatnosti sa pritom neúspešne snažili zaistiť si práve EÚ ako sprostredkovateľa v dialógu s madridskú vládou. Situáciou sa príliš nezaoberali ani šéfovia štátov a vlád európskeho bloku na svojom poslednom summite minulý týždeň.

Vyhlásenie nezávislosti v Katalánsku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

20:35 Estónsky premiér Jüri Ratas vo vyhlásení pre médiá uviedol, že predsednícka krajina plne podporuje španielsku územnú celistvosť. "Španielsko je demokratická krajina založená na vláde práva. Všetky jej vnútorné záležitosti musia byť vyriešené v súlade so španielskou ústavou a ďalšími právnymi aktmi," uviedol Ratas. Referendum aj deklarácia o nezávislosti španielskeho regiónu Katalánsko sú podľa neho porušením španielskej ústavy.

20:30 "Náš legitímny parlament dnes (v piatok) urobil veľmi dôležitý krok. Zákonní zástupcovia naplnili mandát ľudu. Musíme zostať v pokoji. Chceme vybudovať spoločnosť na rovnakom základe ako vždy. Dlhý život Katalánsku," vyhlásil po hlasovaní parlamentu katalánsky premiér Carles Puigdemont podľa stanice Sky News.

21:17 Ústavný súd už informoval, že začal príslušné procedúry a svoje rozhodnutie vynesie v najbližších dňoch.

21:05 Fotografia zachytáva Rajoya, ako odchádza po svojom vyhlásení o rozpustení vlády, po tom ako jeho vyhlásenie pozerajú v bare v Barcelone.

Vyhlásenie nezávislosti v Katalánsku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

21:04 Podľa agentúry AP je pravdepodobné, že odvolanie katalánskych lídrov sa stretne s prudkým nesúhlasom v tomto regióne, kde tisíce ľudí oslavujú vyhlásenie nezávislosti. Rajoy tiež uviedol, že španielska vláda požiada ústavný súd, aby rezolúciu o nezávislosti Katalánska vyhlásil za neplatnú.

Vyhlásenie nezávislosti v Katalánsku
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

20:55 O svoju funkciu prichádza aj šéf katalánskej polície a niekoľko ďalších vysoko postavených činiteľov, oznámil Rajoy v priamom televíznom prenose.

Španielsky premiér rozpúšťa katalánsky parlament

20:50 Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes oznámil rozhodnutie odvolať katalánsku regionálnu vládu a rozpustiť tamojší parlament. Právomoci katalánskeho kabinetu prevezme centrálna vláda v Madride. Nové voľby sa v regióne majú konať 21. decembra. Madrid tak reaguje na rezolúciu o vytvorení samostatnej katalánskej republiky, ktorú dnes schválil katalánsky regionálny parlament. Senát (horná komora španielskeho parlamentu) dal vzápätí Rajoyovej vláde zelenú pre obmedzenie katalánskej autonómie.

20:45 Španielsky premiér Mariano Rajoy rozpúšťa katalánsky parlament a vyzýva k voľbám na "obnovenie normality" v regióne.

 

20:40 Španielsky premiér Mariano Rajoy po mimoriadnom zasadnutí vlády v piatok oznámil, že členovia katalánskej vlády budú zbavení funkcií a centrálne orgány prevezmú právomoci nad katalánskou administratívou. Taktiež uviedol, že v Katalánsku sa budú konať 21. decembra regionálne voľby. Informovala o tom televízia Sky News.

20:33 Washington, Brusel, Londýn aj Berlín dali v piatok jednoznačne najavo, že nie sú pripravení uznať nezávislosť Katalánska, a to ani po tom, ako ju schválil katalánsky regionálny parlament. Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert vyhlásil, že suverenita a územná celistvosť Španielska "sú a zostanú neporušiteľné", úrad britskej premiérky Theresy Mayovej vydal stanovisko, podľa ktorého Veľká Británia "neuznáva a ani neuzná" katalánsku nezávislosť.

20:24 Európska únia "nepotrebuje už ďalšie delenia", vyhlásil v piatok predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v reakcii na vyhlásenie nezávislosti katalánskym parlamentom. "Nie sme v pozícii, aby sme sa zapájali do španielsko-španielskej debaty, ale nechcel by som, aby Európska únia zajtra pozostávala z 95 štátov," citovala Junckera francúzska televízia BFMTV.

20:22 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg si myslí, že záležitosť Katalánska musí byť vyriešená v rámci španielskeho ústavného poriadku. "Španielsko je oddaný spojenec s dôležitými príspevkami k našej bezpečnosti," uviedol na Twitteri.

20:20 Francúzsky prezident Emmanuel Macron deklaroval svoju "plnú podporu" španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi. "Španielsko je právnym štátom, má ústavné zákony a on chce, aby sa rešpektovali. Má moju plnú podporu," povedal Macron podľa agentúry DPA.

20:18 Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani odsúdil katalánske hlasovanie o vyhlásení nezávislosti a uviedol, že "nik v Európskej únii toto vyhlásenie neuzná". Krok katalánskeho parlamentu je podľa neho "rozvratom právneho štátu".

20:15 Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano vyhlásil, že jeho krajina neuzná jednostranné vyhlásenie katalánskej nezávislosti. Podľa neho je teraz potrebný dialóg, aby sa "obyvateľstvo ušetrilo eskalácie napätia".

20:13 Poslanec Plaid Cymru Hywel Williams v separátnom vyjadrení vyzval Európsku úniu, aby sa v súlade so svojimi základnými princípmi slobody, demokracie a občianskych práv postavila za katalánsky ľud. 

20:12 Šéfka waleských separatistov chce, aby regionálny parlament vo Walese uznal nezávislosť Katalánska. Informovala o tom televízia Sky News. "Blahoželám ľudu Katalánska k získaniu nezávislosti nenásilnými a demokratickými prostriedkami," vyhlásila v piatok Leanne Woodová, predsedníčka strany Plaid Cymru (Waleská strana), ktorá sa usiluje o osamostatnenie Walesu od Spojeného kráľovstva. Plaid Cymru podľa Woodovej slov vyzve Národné zhromaždenie Walesu, aby "uznalo Katalánsku republiku ako nezávislý štát". V 60-člennom waleskom parlamente má strana Plaid Cymru v súčasnosti desať poslancov. Vo svojom vyhlásení Woodová ocenila Kataláncov za to, že odmietajú násilie, ak keď čelia "brutalite" zo strany španielskeho štátu, informovala britská rozhlasová stanica talkRADIO. 

Katalánske vyhlásenie nezávislosti
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

20:07 Stíhaní by mohli byť aj ďalší členovia katalánskej vlády a tiež poslanci, ktorí pre rezolúciu hlasovali. U nich ale preukazovanie vzbury komplikuje skutočnosť, že hlasovanie bolo tajné. Forcadellová by mala byť obvinená z toho, že hlasovanie vôbec umožnila, a Puigdemont z toho, že parlament k prijatiu deklarácie vyzval.

20:05 Španielska generálna prokuratúra budúci týždeň začne stíhanie katalánskeho vedenia pre vzburu, za ktorú môžu padať tresty až 30 rokov väzenia. Prokuratúra tak reagovala na dnešné hlasovanie katalánskeho parlamentu, ktorý schválil rezolúciu o nezávislosti. Opatrenie bude namierené najmä proti predsedovi katalánskej regionálnej vlády Carles Puigdemontovi a predsedníčke katalánskeho regionálneho parlamentu Carme Forcadellové, ktorí sa v snahe o prijatie rezolúcie angažovali najviac.

Katalánske vyhlásenie nezávislosti
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

20:00 Rezolúciou sa v najbližších dňoch bude tiež zaoberať španielsky ústavný súd; očakáva sa, že dokument označí za neplatný.

19:58 BBC na svojom twitteri informuje, že španielsky prokurátor oznámil, že podá trestné oznámenie z povstania. Páchateľovi hrozí trest až do 30 rokov.

19:54 Ďalším obľúbeným v tejto najslávnejšej španielskej lotérii sa tento rok stal los s číslom 11017, ktorý odkazuje na dátum referenda o nezávislosti Katalánska z 1. októbra 2017. Dobre sa predáva aj los s číslom 01714, podľa roku 1714, kedy vojská španielskeho kráľa Filipa V. dobyla Barcelonu a Katalánsko podrobila španielskemu dvoru. Stalo sa to 11. septembra a tento si Katalánsko pripomína ako štátny sviatok.

19:50 Katalánska kríza sa prejavila aj na španielskej tradičné vianočné lotérií El Gordo (tlsťoch). Informoval o tom dnes španielsky denník El País. Už od leta sú totiž vypredané lotériová lístky s číslom "00155". To isté číslo má ústavný článok, ktorého aplikáciu dnes schválil španielsky Senát a ktorý umožňuje obmedziť autonómiu regiónu, ak jeho vedenie porušuje ústavu. "Viem, prečo voláte. Chcete los s číslom 00155 ... tie sú vypredané už od júla," povedala v telefóne novinári denníka El País predavačka z Madridu. Rovnakú odpoveď počul novinár v mestečku Cistierna v provincii León. Losy vianočné lotérie sa pritom začali predávať ešte len 11. júla.

Jedna z najstarších lotérií na svete, ktorú je tá vianočný španielska, nie je postavená na jackpotu, ale na zložitom systéme, ktorý zaisťuje aspoň minimálnu výhry pre tisícky tipujúcich. Každý los sa delí na desať kupónov, takže ľudia si zvyčajne kupujú iba kupóny, nie celé losy. Často sa ale pri nákupe losov združujú do tímov.

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

19:35 Dav pred barcelonským palácom katalánskej vlády sa dožadoval zvesenia španielskej vlajky a vyvesenia katalánskej regionálnej vlajky. Od slov k činom prešli medzičasom stúpenci nezávislosti v Girone, ďalšom katalánskom meste, ktorí zvesili španielsku a vyvesili namiesto nej vyvesili katalánsku vlajku na budove radnice. Skandovali pri tom "Preč, preč, preč, preč so španielskou vlajkou!".

Stanovisko Slovenska

19:30 Slovenská republika považuje za potrebné rešpektovať platný právny rámec určený španielskou ústavou a zákonmi, ako aj princíp teritoriálnej integrity krajiny. Uviedol to v piatok hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko po tom, ako katalánsky parlament vyhlásil nezávislosť od Španielska. "Naším partnerom je výlučne španielska vláda. Za najlepší nástroj na riešenie problémov v demokratickej spoločnosti považujeme dialóg založený na rešpektovaní princípov právneho štátu. Veríme, že sa situáciu podarí čo najrýchlejšie deeskalovať," povedal Susko.

19:25 Britská, talianska aj francúzska vláda oznámili, že neuznávajú rezolúciu o vytvorení samostatného Katalánska, ktorú dnes popoludní schválil katalánsky parlament.

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Úrad britskej premiérky Theresy Mayovej vo vyhlásení uviedol, že rezolúcia je založená na ľudovom hlasovaní, ktoré španielsky ústavný súd označil za nelegálny, a vyslovil sa pre zachovanie jednoty krajiny. Francúzsky prezident Emmanuel Macrona novinárom povedal, že španielsky premiér Mariano Rajoy má jeho podporu a zostáva jeho jediným politickým partnerom.

19:23 Škótska separatistická vláda uviedla, že postoj katalánskej vlády chápe a rešpektuje. "Kým Španielsko má právo sa proti nezávislosti (Katalánska) postaviť, katalánsky ľud musí mať právo určiť si svoju vlastnú budúcnosť," uviedla vo vyhlásení Fiona Hyslopová, ktorá má v škótskej vláde na starosti zahraničnú politiku.

19:19 Námestie s rozlohou 2900 metrov štvorcových je podľa snímok úplne plné, podľa odhadu polície je tu asi 6000 ľudí. Mávajú katalánske vlajkami a radujú sa. Do sídla katalánskej vlády pritom podľa denníka La Vanguardia prišiel fax zo španielskeho Senátu informujúci, že táto horná komora španielskeho parlamentu dnes schválila návrh španielskej vlády na obmedzenie katalánskej autonómie.

19:17 Oslavuje sa aj inde v Katalánsku, napríklad radnica v Girone dala dole zo svojej budovy španielsku vlajku a nechala tam len vlajku katalánsku a vlajku Európskej únie.

19:15 Niektorí Katalánci ale tiež už vyjadrujú na sociálnych sieťach nespokojnosť. Napríklad starostka Barcelony Ada Colauová kritizovala nielen schválenie obmedzenie autonómie Senátom, ale aj prijatie rezolúcie o nezávislosti. "Hovorím sama za seba: nie, nie článku 155 (ústavný článok umožňujúci obmedzenie autonómie) a nie DUI (skratka pre jednostranné vyhlásenie nezávislosti)," napísala Colauová na twitteri. Dodala ale, že bude brániť katalánske inštitúcie.

Reakcie niektorých politikov

19:14 "Som smutná z toho, čo sa stalo," napísala na svojom twitterovom účte andalúzska premiérka Diazová. "Žiadam Andalúzanov a zvyšok celého Španielska, aby dôverovali právnemu štátu. Do Katalánska sa vráti ústavný poriadok," uviedla Diazová. Naopak bývalý baskický premiér Juan José Ibarretxe vyjadril "Katalánskej republike úctu, náklonnosť a uznanie".

19:10 Šéf španielskych socialistov Pedro Sánchez vyslovil sústrasť tým Kataláncom, ktorí si želajú jednotu Španielska a ktorých je podľa skorších prieskumov zhruba polovica. Presné a aktuálne čísla nie sú k dispozícii. "Cítime vašu bolesť," napísal na twitteri Sánchez, ktorý obvinil katalánskeho premiéra Puigdemonta a podpredsedu vlády Oriola Junqueras zo zodpovednosti za rozdelenie katalánskej spoločnosti.

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

19:05 "Sme na námestí Sant Jaume a zostaneme tu tak dlho, kým to bude potrebné. Republika bude žiť vďaka sile ľudu. Ahoj Katalánska republika," napísali na svoj twitter zástupcovia prednej separatistickej organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC).  

19:00 Tisíce ľudí v centre Barcelony oslavujú dnešnú rezolúciu katalánskeho parlamentu o nezávislosti Katalánska. Námestie pred regionálnou vládou je vo večerných hodinách podľa záberov zo sociálnych sietí úplne zaplnené ľuďmi, ktorí podľa denníka La Vanguardia čakajú, či príde katalánsky premiér Carles Puigdemont. Na sociálnych sieťach sa ale objavujú aj prejavy sklamania, smútok vyjadrila napríklad socialistická premiérka Andalúzie Susana Diazová.

18:53 Ako informuje BBC na svojom twitteri, Spojené kráľovstvo nebude uznávať rozhodnutie katalánskeho parlamentu vyhlásiť nezávislosť od Španielska.

18:52 Nemecká vláda tiež "podporuje jasné stanovisko španielskeho ministerského predsedu ohľadom zaručenia a obnovy ústavného poriadku". Berlín tiež vyjadril nádej, že účastníci sporu využijú všetky možnosti k dialógu a k zníženiu napätia.

18:50 Spolková vláda sleduje s obavami vyhroteniu situácie, vyvolané "ďalším porušením ústavy zo strany katalánskeho parlamentu", uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. "Suverenita a územnú celistvosť Španielska sú a zostanú nedotknuteľné," zdôraznil Berlín s tým, že jednostranne vyhlásená nezávislosť Katalánska tieto princípy narušuje. "Spolková vláda také vyhlásenia nezávislosti neuznáva," stojí vo vyhlásení.

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

18:48 Nemecká vláda neuznáva dnešnej deklaráciu o vytvorení samostatného Katalánska. Berlín v oficiálnom stanovisku na krok katalánskeho parlamentu tiež vyjadril podporu jasnému postoju španielskeho premiéra Mariana Rajoya ohľadom zaistenia a obnovy ústavného poriadku.

18:31 Puigdemont pred stovkami svojich prívržencov v parlamente uviedol, že v nadchádzajúcich dňoch je potrebné držať sa hodnôt pacifizmu a dôstojnosti. "Vybudovanie republiky je v našich, vo vašich rukách," povedal s tým, že katalánsky parlament naplnil dlhoročné túžby a boj, ktoré vyvrcholili referendom o nezávislosti z 1. októbra.

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

18:16 Kurz eura oslabil okamžite oproti doláru. Španielske akciové trhy sa prepadli.

18:02 "Vyhlásenie katalánskej nezávislosti, ako aj predchádzajúceho referenda, je v jasnom rozpore s platnou španielskou ústavou," upozornil vo vyhlásení Černínský palác, v ktorom sídli české ministerstvo zahraničných vecí.

17:51 Spojené štáty podporili španielsku vládu v jej úsilí udržať jednotu krajiny. "Katalánsko je neoddeliteľnou súčasťou Španielska a Spojené štáty podporujú ústavné opatrenia španielskej vlády, ktoré majú udržať Španielsko silné a jednotné," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauertová.

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

17:36 Dianie v Katalánsku nepriaznivo zasiahlo akcie a kurz eura. Španielske akcie zrýchlili pokles, výnosy desaťročných dlhopisov španielskej vlády sa dotkli denného maxima a takisto kurz eura oslabil proti dolaru. Hlavný index španielskych akcií IBEX 35 v reakcii odpisoval až 2,1 percenta a ocitol sa na štvordňovom minime.

17:05 Katalánci vychádzajú do ulíc Barcelony a v obrovských davoch spoločne oslavujú vznik štátu. 

16:50 Španielska vláda podľa El Pais zrejme čoskoro odvolá katalánskeho premiéra a členov jeho vlády, nové voľby by sa mali konať do polroka - dnes to povedal premiér Rajoy v senáte. 

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

16:38 Pre Európsku úniu sa po dnešnom hlasovaní katalánskeho parlamentu o nezávislosti nič nemení a jediným partnerom pre dialóg zostáva Španielsko. Na twitteri to uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk. Ide o prvú reakciu z horných poschodí EÚ. „Dúfam, že španielska vláda dá prednosť sile argumentu pred argumentom sily," doplnil na twitteri šéf summitov EÚ.

16:30 Prijatý zákon predpokladá skorý začiatok procesu nadobudnutia nezávislosti pre Katalánsko. Ten by mal okrem iného zahŕňať tvorbu najdôležitejších zákonov, ktorými sa Katalánsko bude riadiť, a tiež začatie rozhovorov o podobe budúcich vzťahov so Španielskom, na ktorých bude Barcelona s Madridom jednať ako "rovný s rovným".

Carles Puigdemont
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)

16:16 Španielsky Senát schválil v piatok návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého bude môcť vláda v Madride odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad Katalánskom.

15:38 Mariano Rajoy zvolal na 19-tu mimoriadnu schodzu parlamentu.

Znenie článku 155

(1) Ak samosprávny celok neplní záväzky, ktoré mu ukladá ústava alebo iné zákony, alebo koná spôsobom, ktorý vážne poškodzuje všeobecné záujmy Španielska, vláda potom, čo podá oficiálnu sťažnosť prezidentovi samosprávneho celku a nedostane uspokojivú odpoveď, môže po schválení väčšinou v Senáte urobiť všetky opatrenia potrebné na vynútenie daných záväzkov alebo pre ochranu vyššie spomenutých všeobecných záujmov.

(2) Za účelom realizácie opatrení uvedených v predchádzajúcom odseku môže vláda vydávať usmernenia všetkým orgánom samosprávnych celkov.

Katalánsky parlament schválil uznesenie o vyhlásení nezávislosti. V miestnosti parlamentu sa ozval obrovský potlesk a radosť, poslanci si podávali ruky. Poslanci troch opozičných strán na protest pred hlasovaním opustili sálu. 

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Za hlasovalo 70 poslancov regionálnej vládnej koalície zo 135, 10 boli proti, 2 sa zdržali. Hlasovania sa nezúčastnila vládna Ľudová strana ani hnutie Ciudadanos.

Hlasovanie sa uskutočnilo presne v čase, keď španielsky senát rokuje o tom, ako sa bude aplikovať článok 155, ktorým by vláda v Madride mala prevziať kontrolu nad Katalánskom a pozastaviť jeho autonómny štatút. 

Hlasovanie sa konalo tajne tak, že každý z poslancov po vyvolaní svojho mena niesol lístok do volebnej urny. Niektorí z poslancov svoj hlas ukázali na kamery, išlo o odporcu vyhlásenie nezávislosti zo strany Cataluña sie que es (CSQP).

Katalánsky parlament schválil vyhlásenie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP/ Emilio Morenatti)

V sprievode úsmevov do kamier a aplauzu separatistických poslancov hlasoval aj katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý rozhodnutie o vyhlásení nezávislosti vo štvrtok prenechal na poslancoch. Pred hlasovania opustili sálu poslanci strany Ciutadans (ciudadanos), ľudovci a socialisti. Ľudovci nechali pred odchodom zo sály na svojich miestach španielsku vlajku.

Rajoy zvolal mimoriadne zasadnutie

Španielsky premiér Mariano Rajoy vyzval po hlasovaní katalánskeho parlamentu občanov, aby zachovali pokoj, informuje agentúra AP. Návrh na vyhlásenie nezávislosti od Španielska a deklarovanie katalánskej republiky predložili poslanci strán podporujúcich regionálnu vládu - koalície Junts pel Sí (Spolu za áno; JxSí) a strany Kandidátka ľudovej jednotky (CUP).

Carles Puigdemont
Zobraziť galériu (21)
Carles Puigdemont  (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

Text návrhu podľa agentúr AP a DPA uvádza: "Zakladáme Katalánsku republiku ako nezávislý a zvrchovaný štát demokratického a spoločenského práva." Podľa právnikov ale vyhlásenie nezávislosti aj samotný text rezolúcie odporuje ústave. Rajoy uviedol, že vláda obnoví ústavný poriadok v Katalánsku a na 19-tu zvolal zasadnutie španielskej vlády. Ministri na ňom budú rokovať o tom, ako postupovať po tom, čo katalánsky parlament schválil uznesenie o vyhlásení nezávislosti. 

Katalánsko odhlasovalo nezávislosť

Zmienené dve parlamentné kluby majú spolu v katalánskom parlamente tesnú väčšinu. Španielska vláda požiadala Senát v Madride o súhlas s uplatnením článku č. 155 španielskej ústavy, na základe ktorého bude môcť odvolať katalánsky kabinet a ohraničiť právomoci regionálnych inštitúcií, čím fakticky dočasne obmedzí autonómiu Katalánska.

Katalónsky prezident Carles Puigdemont
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

Ak senátori v piatkovom hlasovaní návrhy španielskej vlády schvália, podľa premiéra Rajoya bude prvým krokom odvolanie katalánskeho premiéra Puigdemonta a jeho ministrov.

 

Viac o téme: HlasovanieŠpanielskoKatalánskoNezávislosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu