Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Francúzski pekári sa pred Vianocami boja dôsledkov nedostatku a cien masla

Zvýšený dopyt viedol k nedostatku mliečnych výrobkov vo francúzskych supermarketoch.
Zvýšený dopyt viedol k nedostatku mliečnych výrobkov vo francúzskych supermarketoch. (Zdroj: TASR/AP/Bob Edme)

PARÍŽ - Francúzske cukrárenské výrobky a maslo sa v zahraničí tešia čoraz väčšej obľube. Zvýšený dopyt po nich viedol k nedostatku mliečnych výrobkov vo francúzskych supermarketoch, informovala v piatok agentúra AP.

Niektoré regióny sú nedostatkom masla v predaji postihnuté viac - ide pritom napr. aj o Normandiu a Bretónsko, kde mliekarenstvo a výroba masla patria k miestnej tradícii. Nedostatok masla vyvoláva obavy mnohých francúzskych pekárov a cukrárov najmä v súvislosti s blížiacimi sa Vianocami. 

Keďže do tradičných vianočných rolád a trojkráľových koláčov používajú maslo, obávajú sa nielen jeho nedostatku na trhu, ale aj vysokej ceny, ktorá sa následne premietne aj do ceny ich výrobkov. Dodávky masla sú čoraz väčším problémom. "Objednáme tovar a dodávateľ nám na druhý deň zavolá, že maslo nie je. Začína to byť veľký problém," uviedla pre denník La Montagne pekárka Berthe z kraja Correze.

Predstaviteľ poľnohospodárskej komory kraja Correze Clément Galzin vysvetlil, že "maslo sa stalo obeťou svojho vlastného úspechu". Spresnil, že v minulosti bolo v tlači zaznávané, kým teraz sa postoj k nemu výrazne zmenil, pričom niektoré krajiny vrátane Číny podstatne zvýšili objem svojho dovozu masla, čo má vplyv na jeho dostupnosť aj vo Francúzsku.

Noví klienti so záujmom o maslo však nie sú len v zahraničí, vrátili sa k nemu aj Francúzi. "Radi by sme uspokojili všetkých, ale nedá sa, lebo by bolo najprv treba investovať do nového prístrojového vybavenia," uviedol napr. Julien Breuil, výrobca masla z Allassacu. Veľkému záujmu sa na pouličných trhoch tešia teraz farmárske maslá od malovýrobcov.

Viac o téme: MasloNedostatokDopytFrancúzskoVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu