Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kontroverzný úvodník politika ČSSD: Migranti sú slimáky, rozmnožia sa a ovládnu svet!

Kontroverzný úvodník Milana Hrdličku pobúril politikov aj internet. Zobraziť galériu (5)
Kontroverzný úvodník Milana Hrdličku pobúril politikov aj internet. (Zdroj: brno-bohunice.cz, Facebook)

PRAHA - Niektorí politici si servítku pred ústa nedávajú. Platí to aj pre jedného z poslancov českých sociálnych demokratov. Milan Hrdlička totiž prirovnal vo svojom úvodníku migrantov k slimákom. Vzápätí však reagoval slovami, že nie je extrémista, no svoju krajinu si musia ľudia chrániť.

Námestník starostu brnenskej mestskej časti Bohunice a poslanec ČSSD Milan Hrdlička vo svojom úvodníku pre mieste noviny Naše Bohunice prirovnal migrantov k slimákom. Októbrové číslo vyvolalo vlnu pobúrenia na sociálnych sieťach, ale aj medzi politikmi. "Ono nejde o to, čo slimák ničí, ale ide o to, čo nám môže zničiť napríklad za rok, dva alebo za štyri,“ napísal Hrdlička.

Kontroverzný úvodník Milana Hrdličku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: brno-bohunice.cz, Facebook)

„Všeobecne sa dá povedať, že slimák sa nezastaví pred ničím. Nie je pre neho prekážkou žiadna hranica, žiadna vzdialenosť, ani lokalita, z ktorej sa k nám presúva,“ pokračoval Hrdlička s tým, že tento „slimák“ je schopný priliezť po svojich, autom, loďou, vlakom, v podstate akoukoľvek trasou.

Podľa Hrdličku pre migrantov sú pre migrantov základom dostať sa do zasľúbenej zeme. „Možno majú v sebe zakódované, že sa jedného dňa všetci otočia a oni sa stanú tými „pánmi sveta“. Že je to scifi? Možno, ale ja chcem byť pripravený na tento variant, chcem so slimákmi bojovať už teraz,“ opísal svoj postoj poslanec.

Kontroverzný úvodník Milana Hrdličku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: brno-bohunice.cz, Facebook)

„Všetci vieme, že niektoré slimáky sú už tu a množia sa tu, zakladajú svoje kolónie, pripravujú vhodné podmienky pre nových. Všetko sa deje tak potichu a nenápadne,“ povedal a na záver dodal, že sa budú pomaly vyskytovať všade a na túto inváziu sa treba pripraviť.

Pre takýchto ľudí nie je v ČSSD miesto

Volebný líder ČSSD Lubomír Zaorálek sa od Hrdličkových vyjadrení dištancoval. Človek, ktorý takýmto spôsobom degraduje ľudí, nemá v sociálnej demokracii miesto, uviedol dnes Zaorálek na Twitteri. 

Kontroverzný úvodník politika ČSSD:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Lubomír Zaorálek)

„Ktokoľvek sa vyjadruje hanlivo a nenávistne voči určitému etniku či národnosti a degraduje ľudí tým, že o nich hovorí ako o slimákoch, šíri tým nenávisť v ČR, zvyšuje bezpečnostné riziko a škodí tak našej krajine i jej ľuďom. Taký človek nemá miesto v ČSSD," tvrdí minister zahraničia a celoštátny líder najsilnejšej vládnej strany pre nadchádzajúce voľby.  

Hrdlička sa bráni

Hrdlička však vyhlásil, že nie je žiadny extrémista a že je schopný svoj názor obhájiť. V texte išlo podľa neho o nadhľad. "Prosím vás, vy to všetko zveličujete. Ja som len chcel vyjadriť svoj názor. Nikoho k ničomu nevyzývam ani k ničomu nenabádam, k žiadnym útokom. Pán Zaorálek nepochopil celý zmysel toho článku. Niekedy sa to, bohužiaľ, u týchto vedúcich politikov stáva, že najskôr idú slová. Keby zavolal, tak by sme sa o tom mohli porozprávať," povedal Hrdlička.

„Nič zlé som neurobil, chcel som len otvoriť debatu o migrácii. Nie som žiadny xenofób, nie som žiadny nacista, čo sa zo mňa niektorí ľudia na sociálnych sieťach snažia robiť," uviedol zástupca primátora. Poukázal na to, že ako bývalý pyrotechnik bol na misii v Bosne a Hercegovine, kde práve týmto ľuďom pomáhal.

Migranti čakajú na slovinsko-rakúskych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hrdlička nevylúčil, že teraz by mohol nastať nejaký vylučovací proces. "Ja som človek, ktorý je schopný sa obhájiť, ale ak tu bude nejaká zákazka zpranýřovat ma a urobiť zo mňa vyvrheľ a tým ľuďom povedať, že takto sa sociálny demokrat nespráva, tak k tomu môže dôjsť. Ja sa budem obhajovať, pretože sociálnym demokratom som leta a mám to v srdci," uviedol.

Bývalý bohunický starosta Miloš Vrážel (ODS) sa však nad obsahom úvodníka pozastavil. "Tak sa nám ten bohunický spravodaj dostáva niekam úplne inam, než má uvedené v záhlaví - informačný spravodaj mestskej časti. Vždy sú moje a ďalšie opozičné nepohodlné príspevky redakčnou radou veľmi podrobne preskúmané, či nejde len o názor na politiku, či sa neprekračujú hranice katastru Bohunic. Ako môžeme vidieť, vládnuca radničná partia občas sama nad sebou pri posudzovaní svojich tlačových výstupov prižmúri očko," napísal na Facebooku.

V radoch ČSSD sa nedávno objavil podobný prípad, keď námestník ministra priemyslu a obchodu a kandidát strany v Ústeckom kraji Karel Novotný na Facebooku prirovnal Rómov k medúzam, pretože sú podľa neho "otravní a k ničomu". Minister Jiří Havlíček (ČSSD) mu kvôli tomu udelil výčitku a odobral mu štvrťročné odmeny.

Viac o téme: MigrantiBrnoČSSDMigračná krízaMilan Hrdlička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu