Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štokholmský teror stále nedoriešený: Hlavný podozrivý zostáva za mrežami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ŠTOKHOLM - Uzbek Rachmat Akilov, ktorý je hlavným podozrivým so spáchania aprílového útoku nákladným automobilom v centre švédskej metropoly Štokholm, zostane vo vyšetrovacej väzbe do 26. októbra. Rozhodol o tom dnes štokholmský okresný súd, informovala agentúra DPA.

Pri útoku nákladným autom v štokholmskej pešej zóne zahynulo 7. apríla päť ľudí a 15 utrpelo zranenia. Štokholmský okresný súd uviedol, že so spáchania tohto činu je naďalej podozrivý 39-ročný Akilov z Uzbekistanu. Okrem teroristických zločinov, je však tento muž najnovšie podľa súdu podozrivý aj z toho, že nebezpečenstvu vystavil aj ďalších ľudí. 

Vyjadrenie súdu tak korešponduje so skorším tvrdením prokurátora Hansa Ihrmana. Ten v rozhovore pre švédsky rozhlas uviedol, že polícia identifikovala zhruba 150 ľudí, ktorí boli v čase útoku vystavení riziku smrti či ťažkého ublíženia na zdraví, keďže ich mohlo prejsť auto riadené útočníkom alebo ich mohli zasiahnuť letiace úlomky. 

Štokholmský útok bol ďalším svojho druhu v Európe, kde boli od roku 2016 použité vozidlá proti civilistom niekoľkokrát. Predošlé smrtiace útoky sa odohrali v Londýne, Berlíne a Nice. Tento rok v auguste došlo k obdobnému útoku dodávkou aj v Barcelone.

Viac o téme: Podozrivý mužútok Štokholm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu