Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia varujú: Do Európy smerujú dva exhurikány, ovplyvnia počasie na Slovensku?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee)

BRATISLAVA/PRAHA/BERLÍN - Hurikán Maria, ktorý minulý týždeň zasiahol niekoľko ostrovov v Karibiku, si vyžiadal viac ako štyri desiatky životov. Celkový počet úmrtí sa však môže zvýšiť, pretože v oblasti pretrvávajú záplavy a dažde. Podľa meteorológov sa momentálne smrtiaci hurikán nachádza pri východnom pobreží USA, ale v priebehu tohto týždňa, sa spolu s hurikánom Lee, presunú do Európy. Dovtedy majú stihnúť zoslabnúť na bežnú tlakovú níž.

Super predpoveď má háčik: Prichádza babie leto, v tejto časti Slovenska majú smolu

Stránka wetteronline.de v pondelok informovala, že do Európy majú namierené dva exhurikány. "Počas víkendu by sa tak mohli dostať do dráhy silnej islandskej tlakovej níže a ovplyvniť aj naše počasie. Obavy ale nie sú na mieste: vyvstáva pre nás iba otazka, či tieto tlakové níže prinesú teplý vzduch a slnko alebo skôr dážď a vietor," hlásia meteorológovia.

Meteorológovia varujú: Do Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: WetterOnline)

Českí experti sú ale v prognózach opatrnejší. Lee sa sformoval ešte 15. septembra pri Kapverdských ostrovoch. Odtiaľ pokračoval smerom na západ až severozápad. Včera sa z neho stal hurikán prvej kategórie s rýchlosťou vetra približne 150 km/h. "Model GFS teraz predpokladá, že Lee bude ešte "uviaznutý" do konca tohto pracovného týždňa, až na prelome septembra a októbra by sa mal vydať smerom k Európe s tým, že by sa cestou mal spojiť s pozostatkami hurikánu Maria. Ako veľmi či málo táto budúca netropická tlaková níž  ovplyvní počasie u nás a v strednej Európe, to ukáže až čas," napísal český portál meteopress.cz.

Pohľad slovenského meteorológa

"Tento rok začiatkom septembra pútal pozornosť svetovej verejnosti najmä mimoriadne silný hurikán Irma, ktorý spustošil viaceré ostrovy v Karibiku a zasiahol aj Floridu. Hurikány vznikajú len nad veľmi teplými oceánmi v tropických oblastiach. Odtiaľ potom putujú na sever. Za určitých podmienok môžu doputovať aj do severného Atlantiku, kde stratia na sile a zmenia sa na klasickú hlbokú tlakovú níž. No aj tá môže mať ešte dosť energie na to, aby spôsobila značné materiálne škody." uviedol slovenský meteorológ Pavel Matejovič s tým, že už v minulosti sa také prípady stali.

Napríklad 4. a 5. októbra 1984 transformovaný hurikán Hortenzia zasiahol nielen západnú, ale čiastočne aj strednú Európu a silný vietor s ním spojený spôsobil aj materiálne škody. Alebo na konci augusta 1986 bol Hurikán Charley príčinou mohutného vlnobitia na Britských ostrovoch, vyvracal stromy, odnášal strechy, pretrhal elektrické vedenie a silné dažde spôsobili aj povodne. Vyžiadal si až 11 ľudských obetí.

"V našich zemepisných šírkach však spôsobujú väčšie škody mimoriadne hlboké tlakové níže, ktoré vznikajú nad Atlantickým oceánom v chladnom polroku. Napríklad veľmi hlboká tlaková niž Kyrill v dňoch 18. až 20. januára 2007 zasiahla veľkú časť západnej a strednej Európy, pričom zahynulo až 48 ľudí a spôsobila škody za 10 miliárd dolárov. Aktuálne prognostické modely nepredpokladajú, že dva hurikány, ktoré sa momentálne blížia k Európe, spôsobia nejaké významnejšie škody. Bude to predovšetkým závisieť od toho, akou dráhou sa budú uberať," vysvetlil Pavel Matejovič.

Meteorológovia varujú: Do Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Carlos Giusti)

Podľa neho k nám doputujú už len ako tlakové níže, ktoré môžu so sebou priniesť dážď a silnejší vietor. Je predpoklad, že v budúcnosti sa v dôsledku zmeny klímy budú tlakové níže prehlbovať, či to už budú hurikány, alebo tzv. mimotropické cyklóny, ktoré vznikajú v miernych zemepisných šírkach, pre našu oblasť sa to týka najmä Atlantického oceánu.

Slovenský meteorológ dodal, že podľa modelov z pondelka večera si to dráha jedného z tých dvoch ex-hurikánov namieri priamo nad Britské ostrovy. "Mal by tam doraziť niekedy na prelome tohto a budúceho týždňa, ale je to ešte pomerne ďaleko, teda je to otvorené, ale riziko je reálne," povedal odborník.

Nebezpečný hurikán Maria

Maria zasiahla Portoriko v stredu ako najsilnejší hurikán za posledných vyše 80 rokov. V uplynulých dňoch zasiahla okrem Portorika aj karibské ostrovy Dominika a Guadeloupe, pričom dokopy zahynulo najmenej 49 ľudí.

Meteorológovia varujú: Do Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carlos Giusti)

Úrady v Portoriku evidujú v dôsledku hurikánu Maria najmenej 16 mŕtvych a veľké materiálne škody, ktorých rozsah bude zrejme vyčíslený v miliardách dolárov. Popri výpadku energie je na ostrove poškodená priehrada a ochromená komunikačná sieť.

Portorický guvernér uviedol, že odstraňovanie škôd bude nákladnejšie ako v prípade ničivého hurikánu Georges, ktorý zasiahol toto územie Spojených štátov v roku 1998. "Georges si vyžiadal náklady sedem až desať miliárd dolárov, teraz treba rátať s oveľa vyššími číslami," citovala jeho vyjadrenie DPA.

Viac o téme: HurikánEurópe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu