Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Lagardeová predpovedá temnú budúcnosť: Ak nezmiernime klimatické zmeny, skončíme upečení

Christine Lagardeová
Christine Lagardeová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

BRATISLAVA - Ak sa medzinárodnému spoločenstvu nepodarí rýchlo prijať a začať aplikovať opatrenia na zmiernenie klimatických zmien, v priebehu najbližších päťdesiatich rokov nás postihne "temná budúcnosť".

Na medzinárodnej konferencii o technologických inováciách v saudskoarabskom Rijáde to vyhlásila generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Ak svet zlyhá a neprijme v tomto smere rozhodujúce opatrenia, "skončíme upečení, upražení a ugrilovaní," varovala šéfka MMF.

Hoci v roku 2015 vznikla celosvetová zhoda na Parížskej klimatickej dohode, ktorá zavádza viacero opatrení na obmedzenie emisií skleníkových plynov, jej dodržiavanie v praxi v júni tohto roku výrazne torpédoval americký prezident Donald Trump, keď oznámil, že Američania od dohody odstupujú, keďže je podľa neho pre USA ekonomicky nevýhodná. Trump týmto krokom vyvolal vo svete zdesenie a mohutnú vlnu kritiky. Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun mu napríklad odkázal, že sa "postavil na zlú stranu dejín".

Viac o téme: KlímaChristine Lagardeová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu