Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruský politik nepodceňuje hrozby KĽDR: Test ukázal, že ich treba brať vážne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/KRT via AP Video)

MOSKVA - Najnovší severokórejský raketový test ukazuje, že Pchjongjang môže naplniť svoje hrozby ohľadom útoku na americký tichomorský ostrov Guam. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol predseda zahraničného výboru Rady federácie hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov. Povedal tiež, že posledná rezolúcia Rady bezpečnosti OSN týkajúce sa jadrového programu KĽDR nesplnila svoj cieľ. Čína po teste KĽDR vyzvala všetky zainteresované strany k zdržanlivosti.

KĽDR v pondelok krátko pred 23:00 SELČ odpálila z miesta neďaleko Pchjongjangu raketu, ktorá preletela sever Japonska a vo vzdialenosti asi 2700 kilometrov dopadla do Tichého oceánu približne 1180 kilometrov východne od ostrova Hokkaidó.

"Pchjongjang ukázal, že jeho hrozby voči americkej základni na Guamu nie sú žiadnym blafovaním," vyhlásil v reakcii predseda zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Kosačov.

Severná Kórea povedala začiatkom augusta, že "starostlivo skúmala" možnosť raketového útoku na americký tichomorský ostrov Guam. Správa vyvolala vo svete obavy a USA pohrozili KĽDR vojenským riešením sporu, ak Pchjongjang nebude jednať rozumne. Bezpečnostná rada OSN 5. augusta jednomyseľne schválila návrh Spojených štátov na uvalenie nových prísnych sankcií voči KĽDR kvôli nedávnym nedávnym skúškam rakiet. Na základe najtvrdších sankcií zatiaľ Pchjongjang môže prísť zhruba tretinu svojich ročných príjmov z vývozu.

Podľa Kosačova ale najnovší severokórejský raketový test svedčí o tom, že rezolúcia, ktorú Bezpečnostná rada prijala, nedosiahla svoj cieľ, "pretože výsledkom je patová situácia medzi KĽDR a USA".

Sergej Lavrov: KĽDR musí dodržiavať rezolúcie OSN

Rusko žiada, aby Severná Kórea dodržiavala rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN týkajúce sa jej raketového programu. Uviedol to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na najnovšiu raketovú skúšku izolovaného štátu. "Pokiaľ ide o odpaľovanie rakiet zo Severnej Kórey, držíme sa rezolúcií Spojených národov a kladieme dôraz na fakt, že Severokórejčania musia tieto rezolúcie dodržiavať," povedal Lavrov na tlačovej konferencii počas návštevy Spojených arabských emirátov.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Severná Kórea odpálila v noci na dnes strelu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu takmer 1200 kilometrov od ostrova Hokkaido. Táto skúška je vnímaná ako jedna z najprovokatívnejších, aké kedy KĽDR podnikla. Čínske ministerstvo zahraničných vecí medzitým uviedlo, že kríza okolo Severnej Kórey sa dostáva do "kritického bodu". Vyzvalo z tohto dôvodu na pokoj a návrat k rokovaciemu stolu. "Tlak, sankcie, vyhrážky nemôžu tento problém vyriešiť," citovala hovorkyňu rezortu agentúra DPA.

Severokórejský vyslanec  pri OSN v Ženeve dnes obvinil Spojené štáty, že ženú Kórejský polostrov do "explózie extrémnej úrovne". "Teraz, keď USA otvorene deklarovali svoje nepriateľské úmysly voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike, keď napriek opakovaným varovaniam vedú agresívne spoločné vojenské cvičenia (s Južnou Kóreou)... má moja krajina všetky dôvody reagovať tvrdými protiopatreniami, ktorými uplatňuje svoje právo na sebaobranu," citovala vyslanca agentúra Reuters. "A USA budú plne zodpovedné za katastrofálne dôsledky, ktoré to bude mať."

Viac o téme: Balistická raketaRuskoKĽDRGuamKonstantin Kosačov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu