Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Teror v Burkina Faso: Streľba na zákazníkov pred hotelom, 18 mŕtvych, medzi nimi osem cudzincov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Sunday Alamba)

OUAGADOUGOU - Útok predpokladaných islamistov na tureckú reštauráciu v hlavnom meste afrického štátu Burkina Faso, Ouagadougou, si vyžiadal najmenej 18 obetí na životoch a 20 zranených. Informovala o tom rozhlasová stanica RFI.

Centrum mesta uzavrela armáda a americké veľvyslanectvo v Ouagadougou varovalo svojich občanov, aby sa tejto oblasti vyhýbalo. Aj niekoľko hodín po začiatku útoku bolo počuť prudké prestrelky, uviedol reportér agentúry AP, ktorý je na mieste činu. Podľa britskej spravodajskej stanice BBC môže ísť o útok jednej zo skupín napojených na al-Káidu, ktorú sú aktívne v regióne Sahelu.

Teror v Burkina Faso:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/El Hadji Macky Diouf via AP)

"V tomto momente naše jednotky zneškodnili dvoch teroristov a počet obetí je stále predbežný, 18 mŕtvych a niekoľko zranených," uviedol. Ako dodal, medzi mŕtvymi sú "najmä deti a ženy" a počet úmrtí sa môže zvýšiť, pretože niekoľko ľudí pri streľbe utrpelo zranenia, vrátane najmenej troch príslušníkov bezpečnostných zložiek. Útok zapríčinili traja zrejme islamistickí extrémisti na motorkách. Medzi obeťami je aj viacero cudzincov vrátane jedného Turka, ktorého smrť medzičasom potvrdila turecká vláda, uviedla agentúra AP. Do bilancie obetí sú zahrnutí aj dvaja z páchateľov útoku. 

Teror v Burkina Faso:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/@Yabsi1er via AP)

K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil, informovala AP s odvolaním sa na ministra pre komunikáciu Rémiho Dandjinoua. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí označilo udalosti v Ouagadougou za "teroristický útok".

AP spresnila, že násilnosti v Ouagadougou vypukli v nedeľu okolo 21.00 h miestneho času a pokračovali až do dnešného skorého rána. Streľba trvala takmer sedem hodín. Zásah vládnych síl bol vyhlásený za skončený dnes o 8.45 h miestneho času.

Minister pre komunikáciu Remis Dandjinou v televízii uviedol, že neznámy počet útočníkov sa "zabarikádoval na prvom poschodí budovy, ktorú napadli" a že proti nim zasahujú armádne a policajné sily, vrátane elitnej jednotky miestnej polície. Neskôr minister dodal, že bezpečnostné sily zabili troch útočníkov, avšak vnútri budovy doteraz zostávajú uväznení ľudia.

"Jeden zo zranených zomrel, ešte než sme došli do nemocnice. Bol to Turek," povedal AFP jeden zo zdravotníkov. "Z desiatky zranených teda traja zomreli a situácia ostatných je veľmi vážna," dodal. Polícia vypratala podnik ešte pred príchodom armádnych jednotiek, ktoré okamžite na islamistov zaútočili. Sprvu prudká streľba potom utíchla. Jedna žena agentúre Reuters povedala, že v reštaurácii bola na oslave bratových narodenín. "Sotva som utiekla, ale brat zostal vo vnútri," uviedla.

Útok bol zameraný na dve lokality - Hotel Bravia a Istanbul Restaurant. Obete sú spomedzi rôznych národností. Najmenej jeden z mŕtvych je Turek a ďalší Francúz. K podobnému útoku došlo na tej istej ulici v januári 2016, keď cieľom boli Splendid Hotel a neďaleká reštaurácia Cappucino. K zodpovednosti zaň sa prihlásila al-Káida. Viac ako 170 ľudí zobrali za rukojemníkov a 30 zabili. Burkina Faso je súčasťou oblasti Sahelu, ktorý zahŕňa Mali, kde sú islamistické skupiny aktívne od roku 2012, dodáva BBC.

Burkina Faso je prevažne moslimský štát. V októbri 2014 nastúpil cestu k demokracii, keď bol zvrhnutý dlhoročný prezident Blaise Compaoré. V septembri 2015 uskutočnila elitná prezidentská garda neúspešný pokus o puč. Na severe Burkina Faso hraničí s Mali, kde operuje rad islamistických teroristických skupín vrátane Ansar Dine, Murábitún a al-Kájdy v islamskom Maghribe. V tejto bývalej francúzskej kolónii preto od roku 2013 pôsobí viac ako 10.000 členov mierových síl OSN z rôznych krajín. Česká armáda má v malijskej misii pod patronátom Európskej únie niekoľko desiatok vojakov. Väčšina z nich stráži veliteľstva v hlavnom meste.

Obeťami sú aj ôsmi cudzinci

Medzi 18 obeťami nedeľňajšieho útoku predpokladaných islamistov v Ouagadougou, hlavnom meste afrického štátu Burkina Faso, je osem cudzincov, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí Burkiny Faso.

Podľa rezortu sú medzi obeťami dvaja Kuvajťania a po jednom občanovi Kanady, Francúzska, Senegalu, Nigérie, Libanonu a Turecka. O život prišlo aj sedem miestnych občanov, tri zvyšné obete zatiaľ neidentifikovali. Podľa agentúry DPA zahynuli aj dvaja z útočníkov.

Minister komunikácie a hovorca vlády Burkiny Faso Rémi Danguinou predtým uviedol, že medzi obeťami útoku sú "najmä deti a ženy". Súčasne pripustil, že bilancia obetí môže vzrásť vzhľadom na to, že stav viacerých zranených je veľmi vážny.

 

Viac o téme: StreľbaBurgina Faso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu