Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Americký generál v tom má jasno: Ak KĽDR zaútočí, do 15 minút z nej nič nezostane

 Tom McInerney Zobraziť galériu (4)
Tom McInerney (Zdroj: fox news)

WASHINGTON - Generál vo výslužbe Tom McInerney v pondelok pre Fox News povedal, že Spojené štáty dokážu zasiahnuť každé mesto v Severnej Kórei, ak vodca KĽDR Kim Čong-un vypáli na juhokórejský Soul. Stačí 15 minút a bude po všetkom. Reagoval tak na vyhrážky Pchjongjangu jadrovými útokmi a tvrdenie, že vyvinul miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorá môže byť nainštalovaná do balistických striel.

KÓREJSKÁ KRÍZA Panika v USA na maxime, strach z jadrového útoku KĽDR na americký ostrov

"Ak v odvete zaútočíme plným jadrovým potenciálom, len pár minút po napadnutí Soulu, nezostane z krajiny nič," nechal sa počuť v televíznom interview McInerney. Po vyhlásení leteckej pohotovosti s jadrovými zbraňami a pripravení ďalších síl to nebude údajne trvať viac ako 15 minút.

McInernery poskytol aj svoju predstavu, ako by USA a ostatné krajiny mali reagovať na nedávne provokácie Severnej Kórey. Chcel by vytvoriť organizáciu podobnú NATO, ktorá by združovala Južnú Kóreu, Japonsko, Austráliu, Nový Zéland, Filipíny, Thajsko a ďalšie krajiny, ktoré by predstavovali hrádzu nielen proti severokórejskej expanzii, ale aj čínskej expanzii. Taktiež by chcel začať so zvyšovaním námorných a leteckých síl v tomto regióne.

Americký generál v tom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: fox news)

Vyhrážky KĽDR a popis útoku na Guam

Severná Kórea dnes pohrozila, že do polovice augusta pripraví plán pre raketový útok na americký tichomorský ostrov Guam. Podľa svetových agentúr to uviedla severokórejská armáda s tým, že o konečnom vykonaní plánu rozhodne vodca Kim Čong-un. KĽDR tým ďalej vyhrotila slovnú prestrelku s USA, v ktorej obe strany používajú najsilnejšie výrazy za dlhé roky.

Slová amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnostiach jadrového útoku USA dnes Pchjongjang označil za "znôšku nezmyslov". Jeden zo severokórejských generálov vo vyhlásení zverejnenom oficiálnou agentúrou KCNA podrobne opísal možný útok na ostrov ležiaci zo všetkých amerických území najbližšie ku Kórejskému polostrovu.

Americký generál v tom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: rodong.rep.kp)

Rakety Hwasong-12 podľa neho preletia cez Japonsko a po 3356 kilometroch, ktoré urazia za 1065 sekúnd, budú pri Guame. Pchjongjang reagoval na Trumpove slová o tom, že ak sa bude KĽDR Spojeným štátom vyhrážať, narazí na "ohnivú zlobu, akú svet nevidel". "Rozumný dialóg s týmto chlapíkom zbaveným rozumu nie je možný, na neho platí len najhrubšia sila," stojí v severokórejskom vyhlásení na Trumpovu adresu.

KĽDR už o možnosti útoku na Guam hovorila skôr, takto podrobne však plán ohrozenia ostrova s ​​viac ako 160-tisíc obyvateľmi doteraz neopísala. Japonsko, ktoré patrí k hlavným americkým spojencom v oblasti, je podľa ministra obrany Icunoriho Onodera pripravené na severokórejskú hrozbu zareagovať a ak budú rakety predstavovať existenčné ohrozenie, zneškodniť ich.

Nebude to také horúce?

Japonský expert na KĽDR Masao Okonogi povedal agentúre Reuters, že severokórejské vyhlásenia o Guame nepredstavujú vyhrážky útokom, ale varovanie, že sa Pchjongjang chystá premiestniť ciele dopadov svojich testovacích rakiet z oblasti pri Japonsku bližšie k americkému ostrovu.

Americký generál v tom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/KRT via AP Video)

Na Guame sa v stredu zastavil americký minister zahraničia Rex Tillerson, ktorý sa pokúsil zmierniť Trumpove slová a zľahčiť rétorické výpady posledných dní. Američanom odkázal, že môžu v noci pokojne spať. Obyvateľov ostrova upokojoval aj jeho guvernér Eddie Calvo. "Sú radi nepredvídateľní, vypália raketu, keď to nikto nečaká, párkrát už to urobili. Teraz to oznámili... To znamená, že nechcú žiadne nedorozumenia," povedal o severokórejskom režime Calvo.

Viac o téme: BombaGenerálSeverná KóreaKĽDRTom McInerney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu