Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Organizácie bojujúce za práva menšín sa v USA búria: Dôvodom je zákaz pôsobenia takýchto ľudí v armáde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Dve organizácie bojujúce za práva sexuálnych menšín podali v stredu na americkom federálnom súde žalobu proti zákazu pôsobenia transrodových osôb v armáde Spojených štátov, ktorý ohlásil koncom júla na Twitteri prezident Donald Trump.

Agentúra AP uviedla, že žaloba bola podaná v štáte Washington v mene piatich transrodových vojakov, ktorí odslúžili v ozbrojených silách dokopy takmer 60 rokov. Ide o bližšie neidentifikovaných príslušníkov pozemných a vzdušných síl, ako aj pobrežnej stráže.

Organizácia Právni zástupcovia a obhajcovia gejov, lesieb, bisexuálov a transrodových osôb (GLAD) spoločne s Národným centrom pre práva lesieb tvrdia, že ohlásený zákaz by bol protiústavný, keďže by transrodovým vojakom odopieral rovnosť pred zákonom. Zaangažovaní právnici vyjadrili nádej, že súd bude rýchlo konať, aby zabránil zavedeniu takéhoto opatrenia. Poukázali na neistotu, ktorej transrodoví vojaci v súčasnosti čelia, pokiaľ ide o ich živobytie a výhody pri odchode do výslužby.

Pôsobenie otvorene transrodových osôb v ozbrojených silách USA je oficiálne povolené od júna 2016. Trump však napísal 26. júla na Twitteri, že chce zabrániť tomu, aby takéto osoby plnili v armáde akékoľvek úlohy, pričom argumentoval "ohromnými nákladmi na zdravotnú starostlivosť a narušeniami".

Viac o téme: ArmádaUSATransrodové osoby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu