Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalší varovný odkaz Severnej Kórei: Deštrukciou sa oháňa aj minister obrany Mattis

James Mattis
James Mattis (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Po americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi dnes Pchjongjang varoval aj americký minister obrany James Mattis. Severokórejské vedenie by podľa neho nemalo uvažovať o ničom takom, čo by viedlo "k zániku jeho režimu a k deštrukcii jeho ľudí".

Šéf Pentagónu povedal, že v čomkoľvek, čo Severná Kórea podnikne, ju USA výrazne prekonajú a v prípade vypuknutia konfliktu Pchjongjang prehrá. Mattis pripomenul, že USA presadzujú diplomatické riešenie, spoločná vojenská sila Ameriky a jej spojencov je však najmohutnejšia na svete, citovala ho agentúra AP.

Francúzsko vyzvalo všetky zainteresované strany, "aby zodpovedne reagovali s cieľom deeskalácie" napätia v súvislosti s jadrovými ambíciami Pchjongjangu. Hovorca francúzskej vlády Christophe Castaner povedal, že Paríž sa na celú záležitosť pozerá s obavami a je pripravený ponúknuť všetky dostupné prostriedky, aby sa podarilo nájsť mierové riešenie.

Severokórejská armáda vyhlásila, že "dôkladne skúma" svoje operačné plány preventívneho útoku na ostrov Guam. K útoku môže dôjsť podľa nej kedykoľvek, ak to nariadi vodca KĽDR Kim Čong-un. Šéf Bieleho domu Donald Trump zase varoval, že pokiaľ Severná Kórea vystupňuje jadrovú hrozbu, stretne sa s nebývalou ráznosťou a "hnevom".

Viac o téme: PchjongjangKĽDRJames Mattis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu