Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nové informácie o tragédii českého autobusu v Taliansku: Spoveď hrdinu, ktorý zachránil životy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter.com/Tgr Rai Trentino)

TRIDENT - V určitých chvíľach ľudia konajú inštinktívne, o svojich činoch zdĺhavo nerozmýšľajú a nekladú si zbytočné otázky. Rozhodnutia prijaté v takých momentoch môžu zachrániť životy, napísal o piatkovej nehode autobusu s českými turistami taliansky denník Il Trentino.

V takejto situácii sa ocitol aj 58-ročný Paolo Martini z obce Sarnonico, kde pracuje v technických službách. Zasiahol len niekoľko minút po nehode autobusu českých turistov v údolí Val di Non. O život pri nej prišiel 62-ročný vodič, ktorý svojím manévrom zachránil život viac ako 30 ľuďom.

Martiniho zásah bol spontánny, včasný a nevyhnutný. Napadlo ho, že nahnutý autobus zaprie lyžicou obecného bagra. Autobus, v ktorom boli v tej chvíli medzi sedačkami uväznení turisti, ktorí sa vlastnými silami nedokázali vyslobodiť, sa vďaka tomu neprevrátil.

"Bývam len kúsok od miesta nehody, a akonáhle som počul hluk, išiel som sa pozrieť, čo sa deje," rozpráva Martini. "Zaznamenal som, že autobus je vo vratkej polohe, všimli si to aj prví požiarnici, ktorí na miesto prišli v džípe," hovorí.

"Pracujem v technických službách obce, a tak som bežal pre bager, bez toho aby som mal povolenie nadriadených," približuje situáciu. "A podľa pokynov hasičov som ním autobus zaprel," pokračuje. "Všetko to prebehlo rýchlo, bol som rozrušený. Bolo zrejmé, že poloha autobusu je nebezpečná a musela sa stabilizovať, aby sa situácia ešte nezhoršila. Mnohí z turistov síce vyliezli oknami, ale vnútri boli stále uväznení ľudia," uzatvára Martini.

Nové informácie o tragédii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/TgrRaiTrentino)

Okrem neho na mieste pomáhali aj ďalší obyvatelia obce Sarnonico, ktoré zalarmoval krik ranených. "Keď som dorazila, bolo pri autobuse už veľa miestnych, ktorí pred príchodom záchrannej služby pomáhali raneným, ako len mohli," opisuje situáciu starostka obce Emanuela Abramová.

Na miesto nehody sa vydal aj starosta obce Malosco Walter Klauser. "Bývali v hoteli neďaleko, chcel som vedieť, čo sa stalo," vysvetľuje. "Čoskoro vyšlo najavo, že sa vodič obetoval, aby zachránil, čo sa dalo," tvrdí Klauser. "Bez jeho zásahu by to bol masaker," dodáva. Prokuratúra začala vyšetrovanie príčiny nehody. Najpravdepodobnejšie hypotézou sa zdá byť zlyhanie bŕzd.

Viac o téme: Českí turistiTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu