Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA uvalili sankcie na venezuelského prezidenta Madura: Ten sa Trumpovi vysmial

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili dnes finančné sankcie na venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Madurov majetok v Spojených štátoch bude zmrazený a americkí občania majú zakázané s ním obchodovať, informovalo podľa agentúry DPA americké ministerstvo financií.

K uvaleniu sankcií došlo po nedeľných voľbách, ktorých cieľom bola zmena ústavy. Voľby do ústavodarného zhromaždenia, ktorého úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999, opozícia bojkotovala, takže všetkých 5500 kandidátov na obsadenie 545 kresiel boli podporovatelia vlády.

Spojené štáty sa už predtým pripojili ku krajinám ako Argentína, Kanada, Kolumbia, Peru, Mexiko či Španielsko, ktoré deklarovali, že voľby vo Venezuele neuznajú. Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová vo svojom príspevku na Twitteri napísala, že tieto "predstierané voľby" sú pre Venezuelu "ďalším krokom k diktatúre".

Maduro sa sankciám vysmial

Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa v pondelok večer vysmial novým americkým sankciám voči nemu a rovnako tak aj domácej a zahraničnej kritike volieb do ústavodarného zhromaždenia. Vyhlásil, že toto hlasovanie mu dalo mandát ľudu na radikálne zrevidovanie politického systému v krajine.

Maduro podľa agentúry AP uviedol, že nezamýšľa odstúpiť zo svojich plánov na prepracovanie ústavy. Bude aj naďalej prenasledovať nepriateľov - od nezávislých venezuelských spravodajských staníc až po ozbrojencov, o ktorých tvrdí, že ich poslala susedná Kolumbia na zmarenie volieb. Ide podľa neho o súčasť medzinárodného sprisahania vedeného mužom, ktorého nazýva "imperátor Donald Trump".

"Nezastrašia ma. Hrozby a sankcie impéria ma ani na chvíľu nezastrašia," povedal Maduro v štátnej televízii. "Nepočúvam nariadenia od impéria, ani teraz ani nikdy... Uvaľ ďalšie sankcie, Donald Trump."

Viac o téme: VenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu