Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výnimočný stav v Turecku nekončí: Plánujú v ňom zotrvať až do októbra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, file)

ISTANBUL - Poslanci tureckého parlamentu vyslovili dnes súhlas s predĺžením výnimočného stavu v krajine do 19. októbra. Informovala o tom agentúra DPA.

Výnimočný stav bol v Turecku vyhlásený 21. júla 2016 po tom, čo tam došlo k pokusu o štátny prevrat. Na schválenie vládneho návrhu na predĺženie výnimočného stavu stačila dnes parlamentu - kontrolovanému vládnucou Stranou spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana - nadpolovičná väčšina hlasov poslancov.

Turecko si v uplynulých dňoch rôznymi podujatiami pripomenulo výročie potlačeného pokusu o prevrat z 15. júla 2016. Ankara tvrdí, že prevrat zorganizovala Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ), ktorú údajne z amerického exilu riadi duchovný Fethullah Gülen.

Od pokusu o prevrat prebiehajú v Turecku politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora bolo prepustených už viac ako 142.000 ľudí. Ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na prevrate alebo z prepojenia na pučistov.

Spočiatku sa vlna zatýkania sústreďovala na Gülenových prívržencov. Neskôr sa však okruh prenasledovaných rozšíril aj na ďalších oponentov súčasnej vlády vrátane aktivistov a politikov. Vo väzení sa po pokuse o prevrat ocitlo aj približne 160 novinárov a pracovníkov médií.

Viac o téme: Výnimočný stavTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu