Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hraničný spor pokračuje: Slovinsko a Chorvátsko sa nedohodli

Andrej Plenkovič a Miro Cerar
Andrej Plenkovič a Miro Cerar (Zdroj: TASR/AP)

ĽUBĽANA - Chorvátsko a Slovinsko dnes nedosiahli dohodu o implementácii rozhodnutia medzinárodného arbitrážneho súdu týkajúceho sa dlhodobého hraničného sporu, ktorý spôsobil napätie medzi týmito dvoma susednými štátmi a členskými krajinami EÚ. Informuje o tom agentúra AP.

Slovinský premiér Miro Cerar a jeho chorvátsky náprotivok Andrej Plenkovič sa stretli po prvý raz odvtedy, ako medzinárodný arbitrážny tribunál so sídlom v holandskom Haagu udelil v júni Slovinsku priamy prístup k medzinárodným vodám Jadranského mora a rozhodol v ďalších sporných teritoriálnych otázkach. Plenkovič zopakoval, že Chorvátsko nebude realizovať rozhodnutie arbitrážneho súdu. Premiér trvá na tom, že túto záležitosť si musia vyriešiť samotné dve krajiny medzi sebou.

Cerar však má na problematiku odlišný názor. "Pre Slovinsko je verdikt tribunálu konečný a záväzný. Je dôležité, aby obe strany rešpektovali hraničnú líniu vytýčenú arbitrážnym súdom," povedal slovinský premiér. Ľubľana i Záhreb súhlasili s arbitrážou v roku 2009, Slovinsko následne prestalo protestovať proti členstvu Chorvátska v EÚ. Chorvátsko však v roku 2015 vystúpilo z tohto procesu, tvrdiac, že došlo k porušeniu pravidiel zo strany Slovinska. Záhreb takisto neuznáva závery tribunálu.

"Arbitrážny proces bol kontaminovaný a skorumpovaný. To je dôvod, prečo Chorvátsko odstúpilo od rozhodovacieho procesu," vyjadril sa Plenkovič. Obaja premiéri však vyhlásili, že dialóg bude pokračovať.

Medzinárodný arbitrážny súd udelil 29. júna Slovinsku priamy prístup k medzinárodným vodám Jadranského mora a rozhodol, že Slovinsko bude mať k dispozícii väčšinu Piranského zálivu, ako aj koridor spájajúci slovinské teritoriálne vody s medzinárodnými vodami. Záhreb však vyhlásil, že rozhodnutie arbitrážneho súdu v Haagu bude ignorovať. V roku 2015 totiž unikla tajná nahrávka, ktorá podľa chorvátskych politikov skompromitovala celý súd.

Viac o téme: ChorvátskoSlovinskoArbitrážny súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu