Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chorvátsko a Slovinsko sa opäť nedohodli: Spor o hranice zostáva nevyriešený

Andrej Plenkovič a Miro Cerar Zobraziť galériu (2)
Andrej Plenkovič a Miro Cerar (Zdroj: TASR/AP)

ZÁHREB - Medzi Slovinskom a Chorvátskom skrachoval aj ďalší pokus dohodnúť sa o spoločných námorných hraniciach. Premiéri Chorvátska Andrej Plenkovič a Slovinska Miro Cerar aj po stredajšom rokovaní v Záhrebe skonštatovali, že sa nedokázali dohodnúť.

Chorvátsko naďalej trvá na tom, že rozhodnutie arbitrážneho súdu o chorvátsko-slovinských hraniciach nie je platné a že krajiny sa musia o hraniciach dohodnúť medzi sebou. Slovinsko naproti tomu považuje rozhodnutie arbitrážneho súdu za nemenné a vyzýva Chorvátsko, aby ho akceptovalo tiež.

Plenkovič po rokovaniach vyhlásil, že ku kauze by mali obe strany pristupovať "flexibilne" a navrhol pokračovanie dvojstranných rokovaní. Cerar naopak naďalej trvá na tom, že jediným možným riešením sporu o hranice medzi Slovinskom a Chorvátskom je práve rozhodnutie arbitráže.

Medzinárodný arbitrážny súd v holandskom Haagu koncom júna rozhodol, že Slovinsko bude mať po prvýkrát od získania nezávislosti prístup na otvorené more. Arbitráž prisúdila Slovinsku veľkú časť Piranského zálivu a tiež mu vyhradila vodnú líniu, ktorá má byť spojnicou medzi jeho pobrežnými vodami a medzinárodnými vodami. Chorvátsko však rozhodnutie haagskeho súdu odmietlo uznať a v praxi postupuje tak, ako keby neexistovalo.

Chorvátsko a Slovinsko sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: maps.google.sk)

Viac o téme: ChorvátskoSlovinskoArbitrážny súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu