Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Skutočný hrdina, ktorý zmenil svet! Ťažko chorý Pete prinútil ľudí darovať milióny na charitu, umrel

Zakladateľ výzvy Ice Bucket Challenge, Pete Frates Zobraziť galériu (3)
Zakladateľ výzvy Ice Bucket Challenge, Pete Frates (Zdroj: YouTube)

BOSTON – Legendárna výzva Ice Bucket Challenge sa neuveriteľnou rýchlosťou rozšírila po celom svete. Množstvo ľudí ale nepoznalo jej pravý význam. Zámerom bolo zvýšiť povedomie o amyotrofickej laterálnej skleróze. Založil ju Pete Frates, ktorý sám trpel týmto ochorením mozgu.

Ice Bucket Challenge je výzva, pri ktorej si mal dotyčný vyliať na hlavu vedro ľadovej vody. Zakladateľom sa stal bývalý bejzbalový hráč Pete Frates. Toho toto vážne ochorenie, ktorého výsledkom je degenerácia a strata mozgových a miechových buniek centrálnej nervovej sústavy, postihlo tiež.

Skutočný hrdina, ktorý zmenil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)
Na sociálnych sieťach sa výzva objavila v roku 2014. Podaril sa naplniť cieľ a zvýšilo sa povedomie o tejto zákernej chorobe. Pete sa v mnohých očiach zapísal ako superhrdina. Iba pár hodín potom, ako prišiel do nemocnice, žiaľ svoj ťažký boj s chorobou prehral. Vo veku 32 rokov zomrel. Jeho mamička Nancy pritom pár hodín predtým požiadala svojich známych, aby sa za Peteho modlili.

Skutočný hrdina, ktorý zmenil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Frates sa o svojej diagnóze dozvedel v marci roku 2012. Od tej doby sa mu podarilo inšpirovať až 17 miliónov ľudí po celom svete, aby sa zapojili do výzvy a vyliali si na hlavu kýbeľ ľadovej vody. Vďaka tomuto na prvý pohľad absolútnemu bláznovstvu sa na výskum podarilo vyzbierať 250 miliónov dolárov. Novinár Mike Barnicle potvrdil, že Pete Frates v pondelok poslednýkrát vydýchol. Zároveň mu za jeho odvážnu kampaň vzdal hold a opísal ho ako obrovskú inšpiráciu. 

Viac o téme: VýzvaIce Bucket ChallengePete Frates
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu