Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Exorcista varuje pred démonickým zamorením v Snine: Slovákov bude pokúšať satan

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SNINA - Sninania sú znepokojení. Do východoslovenského mesta vraj zavíta satanizmus. Tvrdia to sninskí farári aj košický exorcista. Rovnakej mienky sú tiež dvaja mestskí poslanci z KDH Ján Čop a Peter Vološin, ktorým sa nepáčia účinkujúci festivalu Rock pod Kameňom.

Pätnásty ročník hudobného festivalu Rock pod Kameňom by sa mal pri Snine konať tento august. Vystúpiť by v rámci jeho programu mala aj taká hviezda ako Suzi Quatro a ďalšie rockové či metalové hviezdy slovenskej scény. Sninskí kňazi však nesúhlasia s vystúpením severských skupín Amorphis a Arch Enemy. Ich názor podľa portálu Korzár Horný Zemplín podporili aj mestskí poslanci Ján Čop a Peter Vološin za KDH, ktorí na mestskom zastupiteľstve predložili návrh, aby sa mesto od tohtoročného festivalu dištancovalo.

Boli v najstrašidelnejšom mieste Slovenska: Vrieskali sme od strachu, ten OKAMIH nám zmenil život!

Facebooková stránka Dianie v Snine dala do pozornosti list kňazov adresovaný funkcionárom mesta a organizátorom festivalu Rock pod Kameňom. Týka sa obavy zo satanizmu na festivale, o ktorom sa diskutovalo na mestskom zastupiteľstve.

Exorcista varuje pred démonickým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Dianie v Snine)

Metalové skupiny s prvkami satanizmu

Sninskí správcovia farností varujú, že na festivale vystúpia hudobné skupiny so satanistickým podtónom (Amorphis, Arch Enemy). „Kresťanmi sme nielen v kostole, ale aj vo verejnom živote, čo nás, pravda, zaväzuje, k ochrane kresťanských hodnôt a viery,“ pripomenuli zástupcom mesta farári, ktorí po rozhovore s exorcistom Imrichom Degrom dospeli k záveru, že hoci to nebolo cieľom organizátorov festivalu, menované skupiny šíria satanizmus.

„Na základe toho, my, duchovní, pôsobiaci v meste Snina neodporúčame veriacim zúčastniť sa vystúpení týchto skupín, keďže majú prvky satanizmu a zároveň chceme konať odprosenie, modlitbu a pôst, aby sme takým spôsobom zabránili šíreniu zla,“ vyzvali kňazi veriacich a súčasne organizátorov podujatia, aby v budúcich rokoch „dôkladne analyzovali pozvané skupiny“. Organizátori festivalu im v rozhovore prisľúbili, že budú ich výzvy akceptovať.

Exorcista varuje pred démonickým
Zobraziť galériu (5)

Exorcista varuje pred démonmi

K problému sa vo forme listovej odpovede vyjadril aj košický exorcista Imrich Degro. O názor ho požiadal sninský poslanec Ján Čop. Ako Degro priznal, nepodarilo sa mu zistiť žiadne súkromné informácie o členoch kontroverzných kapiel. Proti švédskej deathmetalovej skupine Arch Enemy však hovorí napríklad to, že jej názov možno preložiť ako „úhlavný nepriateľ, arcivrah, satan, diabol“. Aj texty piesní produkované kapelou exorcista označil za veľmi depresívne. Podľa jeho slov hovoria o temnote, diablovi, pekle, zatratení, nenávisti, cynizme, neodpúšťaní, zúfalstve, beznádeji či rebélii, vražde i samovražde. Vysmievajú sa z Boha i Ježiša Krista a jeho obety na kríži. Súčasne nabádajú k uzavretiu zmluvy s diablom a k zapredaniu svojej duše.

Texty fínskej metalovej skupiny Amorphis Degro charakterizoval ako „inšpirované Kalevalou“, resp. starou karelo-fínskou poéziou, ktorá ospevuje bohov a vzťah človeka k nim. „Mnohé texty sú ponuré až depresívne. Hovoria o beznádeji, temnote, kulte mŕtvych, o túžbe po zle, po kontakte s ním, o hľadaní pomoci v temnote, o deštrukcii, hriechu a padlom anjelovi,“ analyzoval exorcista Amorphis s upozornením, že kresťanom neodporúča počúvať diskografiu uvedených kapiel ani účasť na ich koncertoch.

Exorcista varuje pred démonickým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Dianie v Snine)

Podľa Degra sa hudba týchto dvoch kapiel rúha voči Bohu, propaguje zlo a nemorálnosť, antikresťanské deklarácie, okultizmus i satanizmus, ktoré poslucháči podvedome prijímajú. „Každá hudba i texty piesní sa rodia v srdci i mysli skladateľa a vždy v sebe nesú nejaký odkaz. Preto môžu byť nositeľmi zla, a niekedy až tak veľmi ukrytého i silne pôsobiaceho na nás, že môžu spôsobiť démonické ‚zamorenie‛. Otvorením sa pre démonov môže byť už samotné počúvanie satanistickej hudby. Áno, je pravdou, že nie všetci ‚metalovci‛, veria v prítomnosť démonov, aj keď o nich spievajú. V takýchto prípadoch nemusí diabol manifestovať svoju prítomnosť, ale môže konať v skrytosti v životoch interpretov i poslucháčov,“ dodal.

Exorcista varuje pred démonickým
Zobraziť galériu (5)

  

Viac o téme: FestivalSatanizmusSninaRock pod Kameňom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu