Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozhodnutie malo ukončiť konflikt na Balkáne trvajúci 26 rokov: Nové vášne kvôli prístupu k moru

Medzinárodný arbitrážny súd včera udelil Slovinsku priamy prístup k medzinárodným vodám Jadranského mora.
Medzinárodný arbitrážny súd včera udelil Slovinsku priamy prístup k medzinárodným vodám Jadranského mora. (Zdroj: google maps)

HAAG - Medzinárodný arbitrážny súd včera udelil Slovinsku priamy prístup k medzinárodným vodám Jadranského mora, po prvý raz od rozpadu bývalej Juhoslávie.

Verdikt je súčasťou uznesenia, ktorým sa má vyriešiť takmer 26 rokov trvajúci územný spor medzi Slovinskom a Chorvátskom o vymedzení vzájomných hraníc, informuje agentúra AP. Tribunál pozostávajúci z piatich sudcov rozhodol, že Slovinsko bude mať k dispozícii väčšinu Piranského zálivu, ako aj koridor spájajúci slovinské teritoriálne vody s medzinárodnými vodami.

Daný koridor vedie cez chorvátske teritoriálne vody. Záhreb však vyhlásil, že rozhodnutie Stáleho arbitrážneho súdu v Haagu bude ignorovať, píše agentúra DPA. V roku 2015 totiž unikla tajná nahrávka, ktorá podľa chorvátskych politikov skompromitovala celý súd. Proces trval štyri roky. Podľa sudcu Gilberta Guillaumea koridor umožní Slovinsku "neprerušený a neprerušiteľný" prístup k medzinárodným vodám.

Chorvátsko opustilo arbitrážny proces v roku 2015. Chorvátsko a Slovinsko sa nedokázali dohodnúť na svojich pozemných a morských hraniciach. Spor sa okrem prístupu k medzinárodným vodám týka aj menšieho územia na Istrii.

Slovinsko na základe verdiktu má hranice, ktoré mu zabezpečuje voľný prístup na otvorené more. Ak by námorná hranica bola stanovená podľa návrhu Chorvátska, bola by musela teoreticky každá slovinská loď pri plavbe na voľnom mori žiadať Chorvátsko o súhlas.

Chorváti nebudú rozhodnutie rešpektovať

"Hlavný odkaz (chorvátskej) vlády je, že dnešné rozhodnutie je pre Chorvátsko rozhodnutím, ktoré nás žiadnym spôsobom nezaväzuje, a nemáme v úmysle sa ním riadiť," vyhlásil podľa denníka Večernji list v reakcii chorvátsky premiér Andrej Plenkovice.

Na otázku, ako Chorvátsko odpovie, ak Slovinsko bude rozhodnutie arbitráže uplatňovať, Plenkovice povedal, že neočakáva jednostranné kroky. "Chorvátsko má spôsoby, ako chrániť svoje územie a svoje záujmy," dodal však hrozbu, bez toho, aby upresnil, čo tým má na mysli.

Na druhej strane predseda slovinskej vlády Miro Cerar privítal stanovisko arbitrážneho súdu ako "historický okamih" pre svoju krajinu. "Rozhodnutie arbitrážneho súdu je definitívne a je právne záväzné pre obe krajiny, pre Slovinsko i pre Chorvátsko. Toto rozhodnutie predstavuje pre Slovinsko historický okamih," povedal na tlačovej konferencii v Ľubľane.

Predseda chorvátskej Sociálnodemokratickej strany (SDP) Davor Bernardič pre tlačovú agentúru HINA vyhlásil, že akákoľvek forma politického nátlaku je aktom pasívnej agresie zameranej voči Chorvátsku a jeho územnej integrite. 

Rešpektovaný chorvátsky diplomat Ivica Maštruko dnes pre noviny Večernji list povedal, že rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho súdu bude mať vážne politické dôsledky. Varoval, že v prípade neakceptovania súdneho rozhodnutia bude chorvátska vláda vnímaná ako "problémová". Pripomenul tiež, že Chorvátsko ešte musí riešiť otázky týkajúce sa hraníc so Srbskom, Bosnou a Čiernou Horou.

Viac o téme: ChorvátskoSlovinskoArbitrážny súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu