Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európska komisia chce potrestať našich susedov: Dôvodom odmietanie migrantov

Dimitris Avramopulos
Dimitris Avramopulos (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRUSEL - Európska komisia v utorok kvôli porušeniu únijnej legislatívy začne konanie s Českou republikou, Poľskom a Maďarskom za nedodržiavanie migračných kvót. Uviedla to dnes agentúra Reuters aj dva veľmi dobre informované zdroje ČTK. Komisia pred týždňom ohlásila, že v nadchádzajúcom týždni oznámi, či spustí konanie, ktoré môže skončiť až pred únijným súdom.

Formálna komisia ešte o ďalšom postupe nerozhodla, urobiť by tak mala na utorkovom zasadnutí. Ak sa EK na začatí procedúry zhodne, najskôr do príslušných členských štátov pošle oficiálne upozornenie, ktoré je prvým krokom v niekoľkostupňovom konaní. To môže skončiť súdom, ktorý môže rozhodnúť o pokute pre členský štát.

Hovorca Európskej komisie Alexander Winterstein dnes novinárom pripomenul, že rozhodnutie o podobných konaniach zvyčajne komisia prijíma raz mesačne dohromady v jednom balíku. „Ten budúci by mal byť schválený túto stredu," upozornil hovorca. Dopredu o rozhodnutí špekulovať nechcel, uviedol len, že komisia musí postupovať v súlade so svojím mandátom ako „strážca únijných zmlúv".

Eurokomisár pre vnútro Dimitris Avramopulos v utorok v Štrasburgu zverejní ďalšiu pravidelnú správu o pokroku v únijných programoch presídľovania a prerozdeľovania utečencov. Keď minulý mesiac predstavoval novinárom tú predošlú, pohrozil, že komisia nebude váhať a konanie voči Poľsku, Maďarsku a ČR spustí, ak tieto krajiny nezmenia svoj prístup.

Zástancom konania kvôli nedodržiavaniu kvót je šéf komisie Jean-Claude Juncker. „Ja som za. Nie, aby sme sa vyhrážali, ale aby sme dali jasne najavo, že schválené rozhodnutie je súčasťou platného práva, aj keď niekto hlasoval proti nemu," povedal Juncker v rozhovore pre nemecký magazín Spiegel.

Česko bolo jednou z krajín, ktoré v roku 2015 hlasovalo proti povinným kvótam na prerozdeľovanie utečencov. Dnes odmieta napĺňať nielen povinné kvóty, ale aj dobrovoľný záväzok, ktorý predtým urobilo. Z celkového počtu približne 2600 ľudí zatiaľ Česko prevzalo len 12 migrantov. Žiadnych ďalších už podľa nedávneho vyjadrenia ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD) neprijme. Chovanec to zdôvodnil okrem iného zhoršenou bezpečnostnou situáciou.

Viac o téme: Európska komisiaMigračné kvóty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu