Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Brexit čím skôr: Nemecko nalieha so začatím rokovaní, čas sa kráti

Bábky reprezentujúce Theresu Mayovú a Jeremyho Corbina
Bábky reprezentujúce Theresu Mayovú a Jeremyho Corbina (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká vláda verí, že rokovania o brexite sa začnú v čo najskoršom možnom termíne. Vyhlásila to dnes v Berlíne jej hovorkyňa Ulrike Demmerová.

Berlín však upozornil, že na predĺžení stanovej dvojročnej lehoty na vyjednávanie o brexite by sa museli jednomyseľne zhodnúť všetky členské štáty Európskej únie. Európska únia je podľa hovorkyne pripravená spustiť vyjednávanie a má stanovené usmernenia a časový plán a "na tom sa nič nezmenilo".

"Dúfame, že vyjednávanie sa bude môcť začať čo najskôr, pretože dvojročná lehota už plynie a predĺžiť sa bude môcť iba jednomyseľne," citovala Demmerovú agentúra AP. Hovorkyňa však nepovedala, na akú stranu by sa Nemecko priklonilo v prípade, že by sa skutočne hlasovalo o predĺžení dvojročných rokovaní o brexite.

Český premiér Bohuslav Sobotka vyjadril dnes názor, že Británia by nemala dostať možnosť predĺžiť dvojročnú lehotu stanovenú na rokovania o brexite. Sobotka to tvrdí napriek tomu, že po tom, ako Konzervatívna strana stratila v predčasných voľbách parlamentnú väčšinu, môžu nastať vo veci spustenia rokovaní komplikácie. "Nemyslím si, že by sme mali hovoriť o nejakom predlžovaní dedlajnu. Jasne by sme sa mali dohodnúť na podmienkach a začať čo najskôr," konštatoval Sobotka v Prahe. 

Viac o téme: RokovaniaNemeckoBrexitUlrike Demmerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu