Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Američania predstavujú najväčšie lietadlo na svete: Do vesmíru bude vynášať rakety

Američania predstavujú gigantické lietadlo
Američania predstavujú gigantické lietadlo (Zdroj: Foto: YT/SciNews)

SACRAMENTO - Američania predstavujú unikátne lietadlo. Pýši sa najväčším rozpätím krídel všetkých čias. Nebude slúžiť na prepravu ľudí, na obežnú dráhu bude vynášať rakety a satelity. Po prvýkrát by malo vyletieť už o dva roky.

Lietadlo Stratolaunch má rozpätie krídiel až 117 metrov, čo je o dvadsať viac, než je doterajší rekord. Váži bez nákladu neuveriteľných 227 ton, pričom na obežnú dráhu má vynášať rakety s podobnou hmostnosťou. Vo výške približne 12 kilometrov ich bude vypúšťať.   

Zo skúškami začali v Kalifornii. Zatiaľ stroj preletel vzduchom len nieľkoko desiatok metrov, prvý satelit by mal vyniesť na obežnú dráhu už o dva roky. "K ostrému vzletu by malo dôjsť do konca roka," povedal Jean Floyd, riaditeľ projektu.

Obrovský stroj vznikol, aby sa znížili náklady na vynášanie rakiet do vesmíru. Poháňať ho bude šesť motorov, podobných aké má Boeing 747. Dráha, po ktorej bude štartovať, bude dlhá viac ako 3,5 kilometra. 

Stratolaunch bude môcť štartovať za každého počasia. Keď vypustí raketu so satelitom, vráti sa späť na zem. Výrobcovia rátajú, že lietadlo bude štartovať desaťkrát do roka. Za projektom stojí americká spoločnosť Stratolaunch Systems patriaca miliardárovi Paulovi Allenovi, spoluzakladateľovi Microsoftu, napísala britská stanica CNN na svojom webe. 

Viac o téme: LietadloObežná dráhaKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu