Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mayová má na Trumpa ťažké srdce: Výmena spravodajských informácií je o dôvere

Theresa Mayová a Donald Trump
Theresa Mayová a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - USA sú pre Spojené kráľovstvo najbližším partnerom v oblasti obrany, ale spolupráca na úrovni spravodajských služieb je založená na dôvere, povedala pri príchode na summit NATO britská premiérka Theresa Mayová. O utajených informáciách o teroristickom útoku v Manchestri, ktoré sa objavili v amerických médiách, chce hovoriť s prezidentom USA Donaldom Trumpom.

 "V súvislosti so zdieľaním spravodajských informácií s USA máme s USA špeciálny vzťah. Je to naše najhlbšie obranné a bezpečnostné partnerstvo," vyhlásila Mayová.

Britských predstaviteľov v stredu nahnevalo, že sa v amerických médiách objavili utajené informácie o teroristickom útoku v Manchestri, čo zasiahlo do vyšetrovania. Únik informácií majú údajne na svedomí americké tajné služby. Mayová avizovala, že sa bude o tejto záležitosti dnes rozprávať s Donaldom Trumpom na summite NATO v Bruseli.

"Toto partnerstvo je samozrejme založené na dôvere a súčasťou tej dôvery je, že informácie zdieľané medzi bezpečnostnými zložkami musia zostať utajené," vyhlásila britská premiérka. Britská polícia prestala pre obavy z marenia vyšetrovania poskytovať USA informácie o teroristickom útoku v Manchestri.

Atentát v Manchestri bol barbarským útokom na našu civilizáciu

Terorizmus je potrebné zastaviť, aby nedochádzalo k podobným útokom ako v Manchestri, vyhlásil dnes na pôde nového sídla NATO v Bruseli prezident USA Donald Trump. Po úvodných vetách vyzval na minútu ticha za obete teroristického útoku v tomto britskom meste. Trump predniesol prejav pri odhaľovaní pamätníka útokov z 11. septembra 2001.

"Bol to barbarský a krutý útok na našu civilizáciu," vyhlásil v súvislosti s udalosťou v Manchestri. Dodal, že páchatelia atentátu musia byť prenasledovaní a potrestaní a označil ich za "lúzrov". Členské štáty NATO vyzval na vynakladanie dvoch percent HDP na obranu, ako im to vyplýva z členstva v aliancii. Tieto prostriedky označil za nevyhnutné pre boj proti aktuálnym hrozbám, najmä terorizmu.

Viac o téme: Donald TrumpTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu