Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Británii zavládol strach: FOTO Lov na teroristov po celej krajine, zatýkanie a evakuácia

Ozbrojení policajti hliadkujú vo viacerých miestach v Británii. Zobraziť galériu (7)
Ozbrojení policajti hliadkujú vo viacerých miestach v Británii. (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

MANCHESTER - Polícia v britskom Manchestri dnes oznámila, že v súvislosti so samovražedným bombovým útokom z noci na utorok zatkla ďalších troch mužov. Podľa jej vyhlásenia došlo k tomuto zatýkaniu v južnej časti mesta, kde policajti ešte v utorok zatkli 23-ročného podozrivého, pravdepodobne atentátnikovho brata Ismaila a uskutočnili domové prehliadky.

Prvé FOTO útočníka, ktorý zabíjal v Manchestri: Záhadná cesta Abediho (†22) pred atentátom

Do ulíc miest vyrazili tisíce vojakov, ktorí budú pomáhať polícii. Napríklad v Londýne budú strážiť parlament, vládne budovy, veľvyslanectvá či Buckinghamský palác. Parlament dnes zrušil prehliadky pre verejnosť a konať sa nebude ani striedanie stráží pred Buckinghamským palácom. Podľa denníka The Guardian dala vláda zelenú operácii, pri ktorej by mohlo byť nasadených až 3800 vojakov.

Vojaci hliadkujú pred sídlom premiérky v Londýne.
Zobraziť galériu (7)
Vojaci hliadkujú pred sídlom premiérky v Londýne.  (Zdroj: SITA/AP)

Salman Abedi

Bombový útok na záver popového koncertu v hale Manchester Arena si vyžiadal 22 mŕtvych a desiatky zranených. Ako páchateľ bol identifikovaný 22-ročný Salman Abedi, ktorý sa narodil v Manchestri prisťahovalcom z Líbye. K zodpovednosti za tento útok sa medzitým prihlásila teroristická organizácia Daeš.

Salman Abedi
Zobraziť galériu (7)
Salman Abedi  (Zdroj: ph)

Polícia sa teraz snaží zistiť, či Abedi konal sám, alebo v skupine - a teda či v najbližších dňoch nehrozia ďalšie útoky. Britská vláda v utorok vyhlásila najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom na území krajiny, čo znamená bezprostredne hroziace útoky. Premiérka Mayová dnes predsedá zasadnutiu vládneho krízového štábu známeho pod označením Cobra, ktorého predmetom sú spravodajské informácie ohľadne vyšetrovania prípadu Abediho.

Napojenie na Islamský štát

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová dnes povedala, že Abedi bol "do istej miery" známy britským spravodajským službám a polícii, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie však zatiaľ odmieta prezradiť podrobnosti. Dodala, že úroveň ohrozenia terorizmom zostane počas tohto vyšetrovania na "kritickom" stupni.

Ozbrojení policajti hliadkujú vo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dave Thompson)

Podľa vyjadrenia francúzskeho ministra vnútra Gérarda Collomba pre televíznu stanicu BFM majú britské i francúzske spravodajské služby informácie o tom, že Abedi v minulosti vycestoval do Sýrie. Minister tiež uviedol, že Abedi bol "preukázateľne" napojený na Islamský štát, nie však jasné, či bol súčasťou väčšej siete útočníkov. V médiách sa predtým správy, že Abedi krátko pred útokom v Manchestri navštívil Líbyu, kde údajne žije časť jeho rodiny.

Mieril do Sýrie páchať útoky

Protiteroristická polícia zadržala v utorok večer na londýnskom letisku Stansted 37-ročného muža, ktorý čelí podozreniu, že mieril do Sýrie s cieľom páchať teroristické činy. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News. Ten zdôraznil, že zatknutie nijako nesúvisí s pondelkovým teroristickým útokom v Manchestri.

V Británii zavládol strach:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Muž bol zadržaný vo chvíli, keď sa chystal nastúpiť do lietadla, ktoré letelo do Turecka. Server BBC tiež napísal, že polícia prehľadáva dve adresy na severe Londýna.

Nôž pri Buckinghamskom paláci

Dnes okolo 11.40 SELČ polícia zadržala pri Buckinghamskom paláci v Londýne muža, u ktorého našla nôž. Hovorkyňa metropolitnej polície pre The Guardian uviedla, že incident nesúvisel s terorizmom. Polícia podozrivého spútala a odviedla na stanicu.

Evakuovali nákupné stredisko v Manchestri

Polícia v utorok krátko evakuovala veľké nákupné stredisko Arndale v britskom Manchestri. Na twitteri neskôr uviedla, že v nákupnom centre zadržala jedného muža. Zatknutie ale podľa nej zrejme nesúvisí s pondelkovým atentátom na koncerte v Manchestri. Okolnosti evakuácie sú ale nejasné. Podľa miestnych médií bola vnútri strediska nájdená podozrivá taška.

V Británii zavládol strach:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme)

Zábery na sociálnych sieťach ukazovali ľudí utekajúcich z nákupného centra po evakuácii. Niektorí svedkovia podľa agentúry Reuters uviedli, že počuli "veľkú ranu". Na miesto dorazili policajní ozbrojenci a priľahlá ulica bola uzavretá.

V súvislosti s útokom v Manchestri zadržali piateho podozrivého

V súvislosti so samovražedným bombovým útokom v Manchestri, pri ktorom v noci na utorok zahynulo 22 ľudí, zadržala dnes britská polícia už piateho podozrivého. Informovala o tom agentúra Reuters. Nemenovaného muža nesúceho balík zadržali v metropolitnom okrese Wigan vzdialenom 27 kilometrov západne od centra Manchestru.

"V súvislosti so strašným incidentom v Manchesterskej aréne sme dnes vykonali zatknutie vo Wigane. Muž v čase zadržania niesol balík, ktorý v súčasnosti skúmame," uviedla hovorkyňa manchesterskej polície.

Viac o téme: Anglicko VýbuchTerorizmusLondýnManchester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu