Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Úspešný boj proti korupcii v Rumunsku: Ústavný súd potvrdil platnosť protikorupčného zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BUKUREŠŤ - Rumunský ústavný súd potvrdil dnes platnosť zákona, zabraňujúceho ľuďom odsúdeným za trestné činy zastávať ministerský post. Je to víťazstvo v krajine, ktorá vedie boj proti korupcii.

Verdikt ústavného súdu je úderom vplyvnému predsedovi Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviovi Dragneovi, ktorý nemôže byť premiérom, lebo ho vlani uznali za vinného z manipulovania s hlasmi voličov. Dragnea označil zákon za nespravodlivý a mnohí sociálni demokrati si ho na poste premiéra želali. Súd odložil rozhodnutie o zákone už štyrikrát.

Zákon začal platiť v roku 2001, keď sa Rumunsko pripravovalo na členstvo v NATO a v Európskej únii, a zakazuje ľuďom odsúdeným za trestné činy zastávať ministerskú funkciu. Dragnea sa však môže stále uchádzať o prezidentský úrad, keďže zákon sa tohto postu netýka. Rumunský ombudsman v januári požiadal súd, aby ho vyhlásil za protiústavný.

Súvisiaci vývoj nastal dnes v parlamentnom výbore pre spravodlivosť, kde jeho členovia-senátori zamietli hlasovaním návrh zákona, ktorý schválili v predchádzajúci deň a ktorý zaručoval amnestiu ľuďom usvedčeným z podplácania a zneužívania vplyvu. V stredu večer protestovalo v metropole Bukurešť proti hlasovaniu výboru vyše 1000 demonštrantov a ďalšie stovky ľudí protestovali v mestách po celom Rumunsku.

Viac o téme: KorupciaRumunko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu