Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Politická kríza v Česku, FOTO Babiš rozpútal predvolebnú bitku: 4 hrozivé scenáre vývoja

Andrej Babiš na svojom inzeráte. Zobraziť galériu (6)
Andrej Babiš na svojom inzeráte. (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Najprv to malo byť odvolanie, nakoniec ale padla vláda! Česko sa zmieta vo veľkej politickej kríze. Absolútne nikto z odbornej verejnosti toto nečakal. Spor dvoch najsilnejších mužov vyvrcholil pádom vlády. Dnes sa už rozbehli rokovania o ďalšom postupe. Čo sa bude teraz diať a čo Česku hrozí? Jedno je isté - boj už začal.

Česko sprevádzajú mnohé otázky. Nikto nevie, čo sa teraz bude diať. Isté je len to, že predvolebný boj už odštartoval. Politici sa nešetria a začínajú po sebe páliť ostrými nábojmi. Všetko odštartoval Andrej Babiš kontroverznými inzerátmi v novinách. Premiér Sobotka dlho nečakal a opätoval paľbu.

Andrej Babiš dnes v novinách, ktoré vlastní (Mladá fronta Dnes, Lidové noviny), dnes zverejnil inzeráty, v ktorých reaguje na Sobotku. Pýta sa, prečo sa tak premiér rozhodol a pod fotkou ponúka vysvetlenie.

Politická kríza v Česku,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

A Sobotka mu dnes odpovedal. Na svojom Facebooku zdieľal fotku Babiša s popiskom odpovede.

Politická kríza v Česku,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Lídri mieria za Zemanom

Minister vnútra a prvý podpredseda ČSSD Milan Chovanec sa podľa informácií ČTK zíde dnes v 16:30 na Pražskom hrade s prezidentom Milošom Zemanom. O schôdzku požiadal Chovanec a uskutoční sa s vedomím premiéra Bohuslava Sobotku aj politického grémia ČSSD. Pred Chovancom sa s prezidentom stretne predseda hnutia ANO a minister financií Andrej Babiš, budú spolu hovoriť o ďalšom osude vlády.

Čo sa bude teraz diať?

1. Dovládne súčasná vláda

Prezident Miloš Zeman po prijatí demisie premiéra poverí súčasný vládny kabinet výkonom funkcie do vzniku novej vlády. Súčasne by hlava štátu mala určiť osobu, ktorá povedie rokovania o vytvorení nového kabinetu. Ak by bol touto osobou Sobotka, mohla by opäť vzniknúť trojkoalícia ČSSD s hnutím ANO a ľudovcami z KDU-ČSL, avšak bez lídra ANO Andreja Babiša alebo s ním, avšak v inej funkcii ako doteraz. Zostáva nezodpovedanou otázkou, či budú mať doterajší koaliční partneri po vzájomných útokoch z nedávnej minulosti ešte záujem pokračovať v spolupráci na vládnej úrovni.

Bohuslav Sobotka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

2. Úradnícka vláda

Zeman sa práve vďaka tejto možnosti stáva kľúčovou postavou z hľadiska ďalšieho vývoja, aj keď podľa informácií denníka Lidové noviny chce najskôr absolvovať oficiálnu návštevu Číny (naplánovanú v dňoch 11.-19. mája). Pre hlavu štátu bude pretrvávanie vládnej krízy, a to v dôsledku slabej vlády v demisii alebo úradníckeho kabinetu, znamenať jasné postavenie ústrednej postavy na politickej scéne ČR.

Bude zo Zemana opäť silný hráč?
Zobraziť galériu (6)
Bude zo Zemana opäť silný hráč?  (Zdroj: TASR / Petr David Josek)

3. Predčasné voľby

Ak by poslanci nechceli riskovať nepredvídateľný výber prezidenta Zemana, môžu sa rozhodnúť pre rozpustenie Poslaneckej snemovne a vypísanie predčasných volieb, na čo je v zmysle platnej ústavy potrebná trojpätinová väčšina poslaneckých hlasov. Voľby by sa potom museli uskutočniť do 60 dní od rozpustenia snemovne. Vzhľadom na fakt, že snemovňu neslobodno rozpustiť menej ako tri mesiace pred skončením volebného obdobia, ktoré sa riadne končí v októbri, pre poslancov by to v prípade voľby tejto možnosti znamenalo nutnosť rozhodnúť sa rýchlo.

4. Súčasná vláda dovládne do volieb

Za najmenej pravdepodobný variant považuje server Lidovky.cz možnosť, v zmysle ktorého by súčasná česká vláda dovládla v nezmenenej podobe a doviedla krajinu k riadnym októbrovým voľbám. Proti tejto možnosti hovorí vyostrenie vzťahov medzi premiérom Sobotkom a podpredsedom vlády Babišom a navyše i fakt, že by predseda vlády poprel ním dnes deklarované rozhodnutie. Táto možnosť by sa však stala realitou i v prípade, že by hlava štátu avizovanú demisiu neprijala, čo by však pre prezidenta ČR znamenalo nutnosť vysvetliť tento postup občanom.

Babiš je podľa prieskumov najpopulárnejší politik v Česku
Zobraziť galériu (6)
Babiš je podľa prieskumov najpopulárnejší politik v Česku  (Zdroj: SITA)

Ako to vidia experti

Podľa názoru politológa Ladislava Mrklasa asi českému premiérovi už nič iného nezostávalo, pretože jeho ČSSD si nezlepšila, ale skôr zhoršila postavenie na politickej scéne. Politológ vníma Sobotkovo rozhodnutie aj ako snahu o nestratenie zvyšku osobného kreditu a podanie demisie rozhodne nepovažuje za prejav zbabelosti, ako o ňom hovoria niektorí predstavitelia českej opozície.

Zeman si to užíva

Ladislav Mrklas sa nedomnieva, že by prezident Miloš Zeman, ktorý je teraz na ťahu, jasal nad súčasným vývojom. Doteraz totiž údajne ťažil z politickej stability, ktorá mu prinášala ovocie v podobe osobnej dôvery a popularity. Na druhej strane mu však aktuálny vývoj poskytuje aj možnosť úspešne sa prezentovať ako arbiter politických sporov.

Sobotka hrá vabank

Lukáš Jelínek vidí za Sobotkovým rozhodnutím skôr psychologické faktory ako politologické alebo ústavné predstavy. Podľa jeho názoru bolo cieľom predsedu vlády pôsobiť čo najlepšie na voličov, pretože v prípade Babišovho odvolania by mohol vytvoriť aj dojem, že sa zbavuje svojho politického soka. V danom prípade zasa ukáže, že je ochotný riskovať aj vlastné postavenie a stojí si za tým. Ani Jelínek to nepovažuje za prejav zbabelosti, ktorou by podľa jeho názoru bolo "tváriť sa, že sa nič nedeje a zaradiť spiatočku".

Kto z koho?
Zobraziť galériu (6)
Kto z koho?  (Zdroj: SITA)

Ako prišlo ku kríze

Kríza v Česku začala ešte v marci, keď Babiš čelil obvineniam z daňových únikov. Snemovňa parlamentu vyzvala, aby do konca apríla vyvrátil vážne podozrenia. Neurobil tak, preto sa očakávalo v posledných dňoch, že premiér Babiša odvolá. Sobotka však prekvapil úplne všetkých.

Nakoniec sa rozhodol pre demisiu celej vlády, ktorá zrejme vyústi do predčasných volieb, v ktorých bude ANO favoritom. „Pokladám za neudržateľné, aby Andrej Babiš zostal ministrom financií. Preto táto vláda podáva demisiu," vyhlásil.

Sobotka podá demisiu už vo štvrtok

Český premiér Bohuslav Sobotka odovzdá svoju demisiu do rúk prezidenta Miloša Zemana už vo štvrtok. Oznámil to dnes spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na prezidentského hovorcu Jiřího Ovčáčka. "Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka vo štvrtok 4. mája 2017 o 15.15 h na Hrade podá demisiu do rúk prezidenta republiky," napísal na twitteri Ovčáček. Hovorca vlády Martin Ayrer spresnil, že demisia pravdepodobne nadobudne účinnosť v polovici mája. 

Strana TOP 09 by chcela voľby stihnúť ešte pred prázdninami

Česká opozičná strana TOP 09 pokladá za najlepšie riešenie vládnej krízy v Česku konanie predčasných volieb do konca júna. Uviedol to dnes šéf strany Miroslav Kalousek, ktorý ale pripustil, že by mohlo byť technicky náročné tento termín stihnúť. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. Podľa Kalouska je zrejmé, že skutočnú zmenu môžu priniesť iba voľby, a ideálne by bolo uskutočniť ich do konca júna. "Nie sme si v tejto chvíli istí, či je technicky možné ich usporiadať, ale ak áno, sme jednoznačne za," povedal.

Riadny termín volieb do Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu, je piatok 20. októbra a sobota 21. októbra. TOP 09 by sa nebránila ani voľbám začiatkom septembra, ak by sa na tom zhodla väčšina, vyjadril sa Kalousek k návrhu, ktorý predložila opozičná ODS.Kalousek povedal, že už vtedy, keď sa začalo hovoriť o podozrení z dotačného podvodu, mal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ministra financií a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša z vlády odvolať.

Súčasné rozhodnutie Sobotku podať demisiu vlády pokladá Kalousek za nestatočný a alibistický krok. Premiér "nesie plnú zodpovednosť za Babišove nepoctivé praktiky" a problém mal riešiť v rámci svojich ústavných právomocí, uviedol Kalousek. Sobotka presunul oznámením demisie rozhodovanie na plecia prezidenta Miloša Zemana a ten podľa šéfa TOP 09 urobí to, "čo vyhodnotí sám pre seba a pre svoje znovuzvolenie (v prezidentských voľbách) ako najlepšie". A nebude pritom brať ohľad, čo je najlepšie pre Českú republiku, dodal Kalousek na adresu Zemana.

Viac o téme: Andrej BabišBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu