Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Macron sa ako prezident zasadí za hĺbkovú reformu EÚ, Le Penová za návrat franku

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

PARÍŽ - Centristický kandidát prezidentských volieb vo Francúzsku Emmanuel Macron dnes varoval, že EÚ by mohla čeliť perspektíve odchodu Francúzska, ak v nej nedôjde k hĺbkovým reformám. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

Macron pre BBC pripomenul, že počas celej svojej predvolebnej kampane sústavne bránil európsku myšlienku a politiku EÚ. Ako dôvod uviedol, že to považuje za dôležité pre Francúzsko i jeho postavenie v procese globalizácie. Upozornil však, že treba analyzovať súčasnú situáciu, vypočuť si názory občanov a vnímať, že sú "teraz mimoriadne nahnevaní a nedočkaví a táto nefunkčnosť EÚ už viac nie je udržateľná."

Uviedol, že jeho úlohou - "deň po" zvolení - bude "hĺbková reforma EÚ a nášho európskeho projektu". Dodal, že z jeho strany by bolo zradou, keby ako prezident Francúzska dovolil, aby EÚ fungovala vo svojej súčasnej podobe. "Nechcem takto postupovať, (...) pretože ďalším krokom by bol frexit alebo opäť Národný front (FN)," za ktorý proti nemu v druhom kole prezidentských volieb kandiduje Marine Le Penová.

Le Penová je podľa BBC stelesnením odmietania EÚ. Počas svojej predvolebnej kampane sľubuje, že po prípadnom zvolení za prezidentku vypíše referendum o zotrvaní Francúzska v EÚ. Voličskou základňou Le Penovej sú podľa BBC ľudia vo vidieckych a bývalých priemyselných oblastiach, ktorú oslovili jej sľuby o obnovení kontrol na hraniciach Francúzska a riešenie problémov s imigráciou.

Prvé kolo prezidentských volieb sa vo Francúzsku konalo 23. apríla. Spomedzi 11 kandidátov do druhého kola postúpili Macron s 24,1 percentami a Le Penová, ktorú volilo 21,3 percenta voličov. Druhé kolo volieb sa uskutoční 7. mája.

Le Penová che návrat franku

Na nejednoznačnosť postoja Marine Le Penovej k spoločnej európskej mene euro poukazujú francúzske médiá. Odchod z eurozóny už nie je jej prioritou ako pred niekoľkými týždňami, hovorí o paralelnom fungovaní eura a obnoveného franku. Plány prezidentskej kandidátky spochybňuje aj jej neter a spolustraníčka Marion Maréchalová-Le Penová.

Le Penová v nedeľu vyhlásila, že v prípade zvolenia chce obnoviť "národnú menu" v duchu volebného programu. V ňom rovnako navrhuje návrat k franku, ktorý bude "prispôsobený francúzskej ekonomike". Uviedla tiež, že "euro je mŕtve". Súčasne odmietla výčitky, že je v postoji k euru nekonzistentná.

Kým predtým bola jasne za odchod z eurozóny, v súčasnosti kandidátka FN tvrdí, že by obnovila frank, ktorý by fungoval paralelne popri eure. Tým by sa Francúzsku vrátilo k systému, ktorý v EÚ fungoval ešte pred vznikom eurozóny. Medzinárodné transakcie by boli v eurách, ale Francúzi opäť používali frank, ale len na vnútroštátnej úrovni. Belgická rozhlasová a televízna spoločnosť RTBF upozornila, že tento systém by museli odobriť ostatné štáty eurozóny.

RTBF pripomenula, že podľa marcového prieskumu spoločnosti Ifop je za odchod z eurozóny a návrat franku len 28 percent opýtaných, čo je najmenej od roku 2012. Polročné rokovania o usporiadaní vzťahov medzi Francúzskom a EÚ, členstve a eure Le Penová sľúbila voličom ihneď po svojom zvolení za prezidentku s tým, že potom by nasledovalo referendum.

Tento plán spochybnila jej spolustraníčka a zároveň neter Marion Maréchalová-Le Penová. Tá tvrdí, že kandidátka FN by počkala so začiatkom rokovaní s EÚ na výsledok volieb v Taliansku v roku 2018, v ktorých má šancu uspieť zástanca odchodu z eurozóny Pepe Grillo. Predpokladá tiež, že rokovania s EÚ by trvali viac mesiacov alebo aj rokov, informoval francúzsky denník Le Monde.

Le Penovej postoj k euru ovplyvnilo aj uzavretie spojenectva s neúspešným kandidátom prezidentských volieb Nicolasom Dupontom-Aignanom, ktorému kandidátka FN v prípade víťazstva sľúbila premiérsku stoličku. Obaja sa zhodli na "pragmatickom" postoji k euru s tým, že odchod z eurozóny nie je prioritou, zhrnul Le Monde.

 

 

Viac o téme: FrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu