Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Poľsku zadržali vojnového zločinca: Rakúšan na Donbase vraždil civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľskí pohraničníci zadržali 25-ročného Rakúšana podozrivého zo spáchania vojnových zločinov pri bojoch s proruskými separatistami na východnej Ukrajine. Rakúsko naňho vydalo zatykač, pretože údajne zabíjal civilistov alebo nepriateľských bojovníkov po tom, ako sa vzdali, oznámila dnes tlačová agentúra DPA.

Rakúšan bol zadržaný na poľskom hraničnom priechode Dorohusk, kde chcel prejsť na Ukrajinu, oznámila poľská tlačová agentúra PAP s odvolaním na pohraničnú políciu. Hovorca rakúskej prokuratúry Erich Habitzl tlačovej agentúre DPA povedal, že uvedené vojnové zločiny mal Rakúšan spáchať počas bojov o letisko v Donecku.

Dobrovoľnícke pluky, v ktorých sú aj cudzinci, bojovali po boku ukrajinskej armády so separatistickými povstalcami na východe krajiny. Podľa hovorcu poľskej pohraničnej stráže Dariusza Sienického sa začal proces vyhostenia zadržaného do Rakúska.

Rakúšan obvinenia odmieta

Rakúšan Benjamin F. (25), ktorého koncom apríla zadržali v Poľsku a v pondelok vydali na trestné stíhanie do vlasti, poprel dnes opodstatnenosť podozrení z účasti na vojnových zločinoch na Ukrajine existujúcich voči jeho osobe. Stalo sa tak pri jeho prvom výsluchu na prokuratúre vo Viedenskom Novom Meste, informovala tlačová agentúra APA i rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na jeho právneho zástupcu.

Podľa advokáta sa obvinenia z vraždenia zajatcov u jeho mandanta stretli s neporozumením, pričom na nich podozrivý hodnoverne reagoval. O obvineniach z vraždenia civilistov sa dnes vôbec nehovorilo, dodal právny zástupca. O prípadnom uvalení vyšetrovacej väzby na podozrivého by sa mohlo rozhodnúť podľa informácií z prokuratúry v stredu.

Viac o téme: UkrajinaRakúšanDoneckDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu