Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pre Ukrajincov terorista, pre Rusov hrdina: Slovenský zločinec Mário bojoval v Donbase, obvinili ho

obvinený Mário Reitman Zobraziť galériu (5)
obvinený Mário Reitman (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Polícia obvinila Slováka za účasť na bojovej činnosti v radoch proruských separatistov v meste Donbas na východnej Ukrajine. V prípade dokázania viny mu hrozí trest vo výške 2 až 8 rokov za mrežami. Je to prvé obvinenie tohoto druhu trestného činu na Slovensku. My sme sa pozreli na to, kto Marián Reitman v skutočnosti je.

Obvinený Mário Reitman (42) z Banskej Bystrice bol zadržaný národnou protiteroristickou jednotkou NAKA. „Vyšetrovateľ obvinil podozrivého Mária R. za zločin účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu podľa Trestného zákona,” informovala hovorkyňa PZ Denisa Baloghová. „Podľa policajných informácií sa mal minimálne od júla 2015 aktívne podieľať na vojnovej činnosti v radoch proruských separatistov, najmä v Doneckej oblasti v regióne Donbas ako člen organizovaných ozbrojených skupín. V prípade dokázania viny mu hrozí 2 až 8 rokov za mrežami,“ dodala Baloghová.

Vyšetrovanie v tejto veci začala Generálna prokuratúra (GP) SR a prípad v januári minulého roka po preverení všetkých informácií postúpila vyšetrovateľom z NAKA, informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Samotný Mário Reitman je známa firma v rodnej Banskej Bystrici. Má povesť ako autičkár, zlodej a násilník. Bol až sedemkrát súdne trestaný, z toho trikrát nepodmienečne. V treťom prípade bol uznaný vinným z ublíženia na zdraví, za čo mu bol uložený trest odňatia slobody na 60 mesiacov. Mário Reitman bol známy aj ako extrémista a sympatizant krajnej pravice. Podľa polície bol od júla 2015 aktívny v radoch proruských separatistov v Doneckej oblasti na Donbase.

Mário Reitman
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Podľa vlastných slov bol po príchode už v roku 2014 priradený k bataliónu „Prízrak“ pod velením Alexej Mozgového. Tvrdil o sebe, že je humanitárny pracovník, ale neskôr vysvitlo, že aktívne bojoval ako príslušník delostreleckej rozviedky. Pri bojoch v Luhansku mal byť ranený a liečený v Rusku. Po návrate do Donecka v roku 2015 sa mal pripojiť k jednotke, kde slúžia aj Česi s českým veliacim dôstojníkom. Jeho kariéra skončila po jeho problémoch s nadmernou konzumáciou vodky.O jeho pôsobení písal aj známy bloger Ján Benčík, ktorému sa vyhrážal smrťou. Ján Benčík sa vo svojom blogu venoval viacerým Slovákom aktívnym v radoch proruských separatistoch.

 

vľavo Böhm, vpravo Reitman,
Zobraziť galériu (5)

Je to vôbec prvýkrát v histórii Slovenska, kedy bol občan SR obvinený z takéhoto trestného činu. Obvinení bude v budúcnosti pravdepodobne pribúdať, keďže podozrivých osôb, ktoré bojujú na Ukrajine v radoch separatistov, je viac. Sú to napríklad Martin „Sojka“ Keprta, Štefan Potocký, Miroslav Roháč, Richard Branický, Michal Böhm a i. Slovákov aktívnych v radoch proruských separatistov eviduje Ukrajinská vláda ako teroristov.

 

vľavo Štefan Potocký, vpravo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Oblasť Donbasu na východe Ukrajiny je vojnová zóna od roku 2014, kedy jednostranne vyhlásili nezávislosť Luhanská ľudová republika a Donecká ľudová republika. Obidve separatistické republiky založili konfederáciu Nové Rusko. 

oddiel separatistov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Faceboojk)

Obidve republiky neuznal žiadny štát OSN, neoficiálnu podporu má iba zo strany Ruskej Federácie, odkiaľ prichádza humanitárna pomoc, ale aj vojenský materiál. Oficiálne tam ruskí vojaci prítomní nie sú, ale údajne tam chodia na „dovolenku“. Ukrajinská vláda označuje tieto oblasti za teroristické a vedie proti nim protiteroristickú operáciu.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu