Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Macronov volebný štáb terčom útokov hakerov: Boli napojení na Rusko

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

PARÍŽ - Výskumníci z japonskej protivírusovej spoločnosti Trend Micro oznámili, že kampaň favorizovaného francúzskeho prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona sa stala terčom hakerov napojených na Rusko. Experti tak dodali trochu viac podrobností k predchádzajúcim náznakom, že centristického politika si Kremeľ vybral za cieľ elektronického sledovania a odpočúvania. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Šéf Macronovej digitálnej siete, Mounir Mahjoubi, v telefonickom rozhovore pre AP potvrdil pokusy o preniknutie, ale dodal, že všetky útoky boli odvrátené. "Je to vážne, ale nič nebolo vyzradené," uviedol Mahjoubi.

Pokusy o preniknutie do Macronovej kampane siahajú do vlaňajšieho decembra, dodal Mahjoubi. Pracovníci kampane sa už vtedy sťažovali, že sú terčom elektronických špionážnych operácií, a naznačovali, že ich pôvod je v Rusku, ale na podporu svojich tvrdení poskytli v tom čase iba málo dôkazov. 

Správa japonskej firmy Trend Micro bola vypracovaná nezávisle od Macronovej kampane a vymenováva 160 pokusov o elektronickú špionáž celej série cieľov, čím svoje tvrdenie podporila dôkazmi. Firma uviedla, že hakeri vytvorili falošnú webovú stránku na zozbieranie hesiel patriacich členom Macronovej kampane. Mahjoubi potvrdil, že falošná webová stránka bola jednou z viacerých, zaslaných pracovníkom kampane v posledných mesiacoch.

Spoločnosť Trend Micro pripísala túto internetovú špionážnu operáciu mimoriadne produktívnej skupine, ktorá sa nazýva Pawn Storm. Tú americké spravodajské služby obviňujú z toho, že koná ako predĺžená ruka ruských tajných služieb. Firma Trend Micro v súlade s praxou zaužívanou medzi bezpečnostnými firmami vyslovene neuviedla, kto stojí za hakerskou skupinou. Francúzski predstavitelia majú takisto sklon byť opatrnejší než ich americkí kolegovia a opakovane odmietli dať Pawn Storm do spojitosti s konkrétnym aktérom.

Predstavitelia ruskej vlády opakovane odmietli tvrdenia o hakerských útokoch schválených štátom. Francúzske prezidentské voľby, ktorých prvé kolo sa konalo v nedeľu 23. apríla a Macron v nich získal vyše 24 percent hlasov voličov, boli pozorne sledované aj z hľadiska možného elektronického zasahovania do ich priebehu. Mnoho pozorovateľov sa totiž obávalo, že sa zopakuje scenár z amerických prezidentských volieb v roku 2016, keď hakeri údajne podporovaní Moskvou prenikli do e-mailových schránok Demokratického národného výboru, teda najvyššieho orgánu demokratickej strany, a ďalších politických pracovníkov.

Proeurópsky orientovaný, centristický Macron čelil v prvom kole volieb niekoľkým proruským rivalom a do druhého kola, do ktorého zostávajú ešte dva týždne, sa dostal spolu s krajne pravicovou súperkou Marine Le Penovou, naladenou priateľsky voči Kremľu.

Macron je favoritom na víťazstvo, ale pred druhým kolom vzdoruje aj nástrahám 

Favoritom na celkové víťazstvo vo francúzskych prezidentských voľbách je podľa prieskumov Emmanuel Macron. V ceste mu však predsa len stojí niekoľko nástrah, ktoré mu môžu cestu do Elyzejského paláca skomplikovať. Francúzsky denník Le Parisien vystríha Macrona pred príliš skorou oslavou víťazstva. Exminister hospodárstva podľa denníka oslavu triumfu v prvom kole volieb prehnal.

"Je to víťazstvo, hoci sme si nikdy nepomysleli, že už je rozhodnuté. Neboli sme dostatočne taktickí a neuvedomili sme si, ako to bude pôsobiť," vyhlásil Macronov blízky nemenovaný spolupracovník. Májové druhé kolo volieb, kde o hlasy voličov zabojujú líder hnutia Vpred! Macron a kandidátka Národného frontu (FN) Marine Le Penová, mnohým pripomína druhé kolo prezidentských volieb z roku 2002. Stáli v ňom proti sebe vtedajší líder FN Jean-Marie Le Pen, otec aktuálnej kandidátky, a Jacques Chirac.

Le Parisien uvádza, že Macronovi hrozí "syndróm Chirac 2002", ktorý spočíva v tom, že Chirac vyhral do veľkej miery vďaka odmietavému postoju voličov k Národnému frontu. "Od začiatku sa snažíme získať pozitívne hlasy pre náš projekt," uviedol generálny tajomník hnutia Vpred! Richard Ferrand. Macronov tím tiež priznal, že sa bude usilovať o intenzívnu volebnú kampaň, aby sa pripravil na júnové parlamentné voľby, v ktorých chce tiež zabodovať. S tým súvisí aj budovanie členskej základne hnutia Vpred!.

Macron odmieta dohodu s inou stranou pred voľbami a ohlásil zámer mať straníckeho kandidáta na poslanca vo všetkých 577 volebných obvodoch. Momentálne ale má len 14 oficiálne ohlásených kandidátov. Macron ohlásil, že pred druhým kolom pribudne "veľa" kandidátov. Le Parisien varuje, že rýchle budovanie členskej základne môže vyústiť do vzniku nesúrodého tímu.

Exministrovi hospodárstva v kampani pred druhým kolom hrozí, že Le Penová ho bude vykresľovať ako kandidáta súčasných politických elít. Macron dostal verejnú podporu od úradujúceho prezidenta Francoisa Hollanda, od vládnych socialistov aj od pravice. To môže Národný front v kampani zneužiť, pretože hnutie Vpred! sa snaží vytvoriť si imidž nového prúdu v politike, poznamenáva francúzsky denník. Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb, v ktorých je Macron favoritom, bude 7. mája. V júni zase krajinu čakajú dvojkolové parlamentné voľby.

Viac o téme: Hakerútok RuskoFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu