Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fyzik vypočítal, ako dopadnú kľúčové voľby vo Francúzsku: Prichádza zemetrasenie!

Marine Le Penová a Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Marine Le Penová a Emmanuel Macron (Zdroj: SITA / AP)

PARÍŽ - Voľba nového francúzskeho prezidenta je na spadnutie. Už budúci víkend Francúzi v druhom kole rozhodnú. Proti sebe stoja dvaja rivali. Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Prvý získal v prvom kole takmer o milión viac hlasov ako jeho ženská protikandidátka z Národného frontu. Britská stanica BBC poukázala na model, podľa ktorého nie je víťazstvo Le Penovej úplne stratené.

Macronova podpora podľa posledného prieskumu agentúry OpinionWay mierne klesla, stále by ho však volilo 59 percent opýtaných, Le Penovú 41 percent Francúzov. Macrona podporujú končiaci prezident Francois Hollande aj porazení kandidáti pravice Francois Fillon a ľavice Benoit Hamon. Macron získal v prvom kole volieb 8 657 326 hlasov.

Fyzik vyrátal víťazstvo

Najväčšiu hrozbu pre Macrona predstavuje slabá volebné morálka jeho priaznivcov. Touto možnosťou sa zaoberal fyzik z prestížnej parížskej vysokej školy Science Pro Serge Gala, ktorý ju prepočítal. Fyzik úspešne prepodvedal aj víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. "Ak Le Penová v prieskumoch dosiahne 42 percent, čo nie je nemožné, a Macron bude mať 58 percent, tak by za normálnych okolností mala prehrať. Ale ak pre ňu bude hlasovať 90 percent ľudí, ktorí ju predtým deklarovali podporu a pre Macrona len 65, tak Le Penová vyhrá so ziskom 50,07 percenta hlasov," vypočítal Gala, ktorého cituje portál bbc.com.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA / AP)

Jeho prepočty neznamenajú, že by sa predvolebné prieskumy mýlili, len nepočítajú s mierou volebnej absencie. Galaove výpočty sa s veľkou podporou nestretli. Ian Bremmer z konzultačnej spoločnosti Eurasia Group vidí šance Le Penovej víťazstva na 30 percent. "Myslím si, že Macron vyhrá, ale nie je to stávka na istotu. Bude veľa záležať na volebnej účasti, je tu tiež veľká pravdepodobnosť vonkajších faktorov," podotkol. 

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (3)
Marine Le Penová  (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

Druhé kolo volieb už o týždeň

Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb bude 7. mája, počas predĺženého víkendu. Podľa BBC na to môže doplatiť práve Macron. Dôvodom je to, že jeho volebná základňa leží vo veľkých mestách. Proti tomu ale stoja historické skúsenosti. V minulosti sa druhého kola vo Francúzsku zúčastnilo až okolo 80 percent voličov.


Prečítajte si aj:

Macrona v továrni vypískali: Incident podnietila Le Penová, dorazila tam neohlásene pred ním


Le Pennová je o svojom víťazste presvedčená. "Desať bodov, verte mi, to sa dá uskutočniť. My môžeme zvíťaziť a ja vám poviem aj viac: my zvíťazíme!" povedala uplnylý týždeň. 
Za zmienku stojí fakt, že Macronovu stredajšiu návštevu v továrni štrajkujúci vypísakali, pričom s Le Penovou si robili selfie. 
 

Viac o téme: VoľbyMarine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu