Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Útok na futbalistov Dortmundu: Nemci pochybujú, že listy písali islamisti

Útok na futbalistov Dortmundu
Útok na futbalistov Dortmundu (Zdroj: SITA/Caroline Seidel/dpa via AP)

BERLÍN - Nemeckí vyšetrovatelia majú závažné pochybnosti o tom, že listy, ktoré sa našli neďaleko miesta utorňajšieho útoku na autobus futbalistov Borussie Dortmund, skutočne napísali radikálni islamisti.

Domnievajú sa pritom, že zámerom listov môže byť práve pokus naviesť ľudí na to, aby si mysleli, že čin má islamistický motív. Samotný útok podľa nich môže byť činom akýchkoľvek extrémistov či dokonca násilníckych futbalových fanúšikov. Vyplýva to zo správy vyšetrovateľov, o ktorej v piatok informovali nemecké verejnoprávne stanice ARD, WDR a NDR a tiež denník Süddeutsche Zeitung. Ich interpretácie následne za správne označila aj hovorkyňa prokuratúry Frauke Köhlerová.

"Je to skutočne pochybné," povedala na margo listov Köhlerová. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie však bližšie podrobnosti uviesť odmietla. Na mieste utorňajšieho útoku sa našli spolu tri listy s priznaním sa k zodpovednosti. Všetky mali identický text v nemčine. Písalo sa v nich, že útok bol vykonaný v mene Alláha.

Zmieňovali sa tiež o decembrovom útoku na vianočný trh v Berlíne a požadovali stiahnutie nemeckých prieskumných lietadiel podporujúcich operácie proti džihádistom zo skupiny Daeš v Sýrii a tiež uzavretie americkej leteckej základne Ramstein v Nemecku. Viacerí odborníci o ich pravosti pochybovali už skôr. Nemecký denník Tagesspiegel zároveň v piatok informoval o tom, že dostal anonymný krajne pravicový e-mail, ktorý sa taktiež hlásil k zodpovednosti za utorňajší útok. V jeho texte sa spomínal aj Adolf Hitler, ďalej preklínal multikulturalizmus a naznačoval, že k ďalšiemu útoku by mohlo dôjsť 22. apríla. Prokuratúra podľa Köhlerovej dostala kópiu tohto e-mailu. 

Tri explózie zasiahli autobus futbalového tímu Borussia Dortmund v utorok večer, keď sa hráči viezli z dortmundského hotela na úvodné stretnutie štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 s AS Monaco. Zápas sa mal odohrať na štadióne klubu Borussia. Pri útoku utrpel zranenia hráč Borussie, španielsky stopér Marc Bartra, ktorý sa následne podrobil operácii. Zranil sa tiež policajt, ktorý autobus sprevádzal na motocykli.

Polícia zadržala tri osoby podozrivé z pomoci islamistovi v príprave útoku 

Nemecká polícia zadržala tri osoby podozrivé z napomáhania islamistickému militantovi pri príprave bombového útoku, ktorého terčom mali byť policajti alebo vojaci. Na svojej webstránke o tom v piatok informoval nemecký týždenník Focus. S odvolaním sa na šéfa prokuratúry v severonemeckom meste Celle časopis napísal, že zatykače boli vydané na dvoch mužov a jednu ženu - podozrivých z prípravy závažného násilného činu voči štátu.

Focus ďalej uviedol, že trojica podozrivých vo veku 25-27 rokov pochádza z Afganistanu, Turecka a Nemecka. Zadržaní a následne vzatí do väzby boli vo štvrtok večer. Podľa Focusu však nič nesvedčí o tom, že by sa tieto zadržania týkali utorňajšieho útoku na autobus futbalistov Borussie Dortmund či decembrového útoku na vianočný trh v Berlíne.

Zadržané osoby sú podozrivé z poskytnutia podpory Nemcovi, členovi extrémne konzervatívnej vetvy islamu, ktorého polícia zadržala ešte vo februári. Tento muž sa neskôr priznal k tomu, že plánoval vlákať policajtov či vojakov do pasce a následne ich zabiť pomocou podomácky vyrobenej bomby. Nemecké úrady sú v stave zvýšenej pohotovosti už od decembra, kedy pri útoku kamiónom na vianočný trh v Berlíne prišlo o život 12 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. 

Viac o téme: Futbalistiútok DortmundDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu