Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy 12 väzňom v zariadení pre exmafiánov

Pápež František umýva nohy jednému z väzňov Zobraziť galériu (3)
Pápež František umýva nohy jednému z väzňov (Zdroj: TASR/AP)

PALIANO - Pápež František prijal dnes dary od väzňov počas návštevy väznice v mestečku Paliano juhovýchodne od Ríma, ktorú uskutočnil pri príležitosti Zeleného štvrtka. Väzni darovali pápežovi kôš s cukinou z vlastnej zeleninovej záhrady, biely vlnený plášť, drevený kríž a koláče.

František potom v rámci obradov Zeleného štvrtka slúžil omšu, počas ktorej umyl nohy 12 väzňom. Ide o symbolické gesto pokory, keďže kresťania veria, že Ježiš Kristus počas Poslednej večere umyl nohy svojim apoštolom.

Medzi 12 väzňami bol aj moslim, ktorý konvertoval na kresťanstvo, a tri ženy. Moslim bude pokrstený v júni, oznámil Vatikán. Dvaja z väzňov, ktorým pápež umyl nohy, si odpykávajú doživotný trest. Ďalší by sa mali dostať na slobodu v rokoch 2019-2073.

FOTO Pápež na Zelený
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Vo väznici v Paliane sú väznení prevažne bývalí členovia mafie, ktorí sa dali na spoluprácu s úradmi výmenou za zníženie trestu. K 1. aprílu bolo v zariadení 70 väzňov. Dnes dopoludnia odslúžil pápež vo vatikánskej Bazilike sv. Petra spolu s početnými kňazmi tradičnú omšu svätenia olejov, ktorou sa obrady Zeleného štvrtka začali.

Násilie nie je liekom pre náš svet

Pápež František v úvode veľkonočných slávností zopakoval svoju výzvu na mier vo svete. "Násilie nie je liekom pre náš rozvrátený svet," zdôraznil pre dnešné vydanie denníka La Repubblica. "Chcem len ešte dôraznejšie žiadať mier pre tento svet, podrobený obchodníkmi so zbraňami, ktorí zarábajú na krvi mužov a žien," vyhlásil pápež.

FOTO Pápež na Zelený
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

František dodal, že povinnosťou katolíckej cirkvi by malo byť "stáť pri posledných v rade, marginalizovaných", pričom odsúdenci by nemali byť hodnotení príliš tvrdo, pretože "všetci sme hriešnici, ale Ježiš nám svojim milosrdenstvom odpustí".

Dnes dopoludnia odslúžil pápež v Bazilike sv. Petra spolu s početnými kňazmi tradičnú omšu svätenia olejov, ktorou sa začali obrady počas Zeleného štvrtka. Medzi hlavnými spoluslúžiacimi pri oltári nad hrobom svätého apoštola Petra bol aj kardinál Jozef Tomko, informoval Vatikánsky rozhlas.

Pápež s predstihom gratuloval svojmu predchodcovi k 90. narodeninám

Pápež František navštívil v stredu popoludní kláštor Mater Ecclesiae, aby tam poblahoželal svojmu predchodcovi, emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., k blížiacemu sa životnému jubileu. Niekdajšia hlava katolíckej cirkvi oslávi na Veľkonočnú nedeľu 90. narodeniny.

Svätá stolica informovala o tom dnes v tlačovom komuniké. Podľa rovnakého zdroja Benedikt XVI. oslávi narodeniny v rámci svojich možnosti v pokoji, ako mu to sily dovolia. O deň neskôr očakáva menšiu delegáciu z rodného Bavorska. Najväčším darčekom pre jubilanta je blížiaca sa návšteva jeho staršieho brata Georga vo Vatikáne.

Viac o téme: PápežUmývanieNohy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu