Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Punkom za islam, nová móda v Indonézii: Prorok Mohamed navždy, skandujú mladí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANDUNG - „Prorok Mohamed navždy," skandujú mladí moslimskí muzikanti z Indonézie. Namiesto toho, aby spievali pred mešitou, svoje posolstvo šíria na vonkajšom koncerte, kde je veľa vyznávačov vôbec prvého islamského punkového hnutia v Indonézii, napísala agentúra Reuters.

V krajine s najväčšou moslimskou väčšinou na svete má islamský punk v mestách Jakarta, Surabaya a Bandung mnoho fanúšikov. Vyznávači tohto hudobného smeru majú na hlave často charakteristické „číra" a nosia kožené bundy a voľné džínsy.

Rovnako tak ako pôvodní punk-rockeri z Británie vraj zbroja proti establišmentu a vyznávajú istý druh rebelantstva. Vyjadrujú to však hudbou, v ktorej odkazujú na islamské hodnoty, spievajú o oslobodení Palestíny a o sociálnych témach, ktoré sa týkajú svetovej populácie moslimov.

Vstup do hudby im vraj zmenil život

Ahmad Zaki, ktorý je jedným zo zakladateľov hnutia, verí, že si ľudia žáner punku často spájajú so zlým správaním, a chce to zmeniť. „Môžeme sa sústrediť na iné, viac pozitívne veci," hovorí.

Mnoho členov islamského punkového hnutia hralo skôr na ulici a sú presvedčení, že im vstup do hnutia zmenil život. Iní členovia je vraj presviedčajú, aby si založili vlastné hudobné skupiny a písali si vlastné texty.

Už sa na nich nepozerajú cez prsty

Člen islamského punkového hnutia a bývalý alkoholik Reza Purnama tvrdí, že v hnutí sú ďalší ľudia ako on. Tí vraj pomaly prestávajú piť alkohol a začínajú písať pozitívnejšie hudobné texty. „Ľudia sa na nás už nepozerajú cez prsty," hovorí Purnama.

Vysvetľuje, že členovia hnutia boli predtým v konzervatívnej indonézskej spoločnosti stigmatizovaní. Návštevníci po každom koncerte sklonia hlavy k modlitbe a počúvajú kázeň. Zakladatelia hnutia dúfajú, že to mnohých prinúti k väčšej zbožnosti. Až 90 percent z 250 miliónov obyvateľov Indonézie je moslimského vyznania. Prevažná väčšina z nich pritom praktizuje umiernenú formu islamu.

Viac o téme: Moslimská kapela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu